четвъртък, 16 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 15.06.2011 10:54:43 UTC

Обновена 15.06.2011 10:54:43 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Последно заседание” съобщава, че вчера министерският съвет е заседавал за последен път. Вестникът отбелязва, че на прощалното заседание премиерът Реджеп Тайип Ердоган се е ръкувал по отделно с всеки един от членовете на министерския съвет. Вестникът предава, че по-късно премиерът Ердоган е отишъл в президентската резиденция Чанкая, където е представил на президента Абдуллах Гюл оставката на 60тото правителство. Вестникът пише, че министерският съвет ще продължи своите функции до сформирането на новото правителство.

Вестник Заман в новината със заглавие „На границата със Сирия ще бъде построено пето палатково градче” съобщава, че броят на сирийците приютили се в Турция е достигнал 8 хиляди и 500 души. Вестникът отбелязва, че четирите палаткови градчета построени за сирийските бежанци са се препълнили. Вестникът сочи, че са били започнати дейности за построяването на нови палаткови градчета и че сирийската армия е разширила обхвата на операциите, които води в близост до турската граница.

Вестник Хюрриет пише, че държавният глава на Сирия Бешар Есад е потърсил по телефона премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и го е поздравил за изборната му победа. Вестникът отбелязва, че Ердоган е казал на Есад, че трябва да стоят на страна от насилията, трябва да бъдат прекратени инцидентите и че реформите трябва да бъдат поставени в изпълнение във възможно най-кратък срок.

Вестник Сабах съобщава, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е казал, че падането от власт на либийския държавен глава Муамер Кадафи е неизбежно. Вестникът пише, че Гейтес, за който се знае, че в началото бе против американската намеса срещу Либия е казал „Кадафи ще бъде свален от власт. Това ще стане или по-негово желание или чрез чужда намеса. Вестникът предава, че силите на Кадафи са се изтеглили от град Кикла разположен на 150 км разстояние от столицата Триполи и че контрола на града е бил поет от опозиционните сили.

Вестник Миллиет пише, че са били определени кандидатите за овакантененото място на бившия шеф на МВФ Доминик Щраус Кан. Вестникът предава, че 24 членният съвет на изпълнителните директори на МВФ са приели кандидатурите на министъра на финансите на Франция Кристин Лагард и на директора на централната банка на Мексико Агустин Карстенс. Вестникът сочи, че се очаква МВФ да избере новия си директор до 30ти юни.

Вестник Стар съобщава, че преди два дни са били раздадени традиционните награди „Златната пеперуда” с церемония в конгресния център Халич в Истанбул. Вестникът отбелязва, че на церемонията в която са взели участие близо 1600 гости са били връчени наградите на най-добрите от света на телевизията и музиката за периода 2010-2011 година.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 15.06.2011

Новини за Турция в чуждестранните медии

Изпратена 15.06.2011 09:04:20 UTC

Обновена 15.06.2011 09:04:20 UTC

Световната преса отдели огромно внимание на общите парламентарни избори в Турция и изборната победа на Партията на справедливостта и развитието.

.....Вестник Ню Йорк Таймс в новина поместена в интернетната страница съобщи, че партията на премиера Р.Т.Ердоган е спечелила изборите за трети пореден път.Вестникът сочи, че увеличаващият се авторитет на Турция в Близкия изток и превръщането и в самоуверен регионален актьор, както и икономическият ръст от 8.9% са обезпечили насочването на гласовете на избирателите към Ердоган.

.....Вестник Уолстрийт Джорнъл в новината си по повод изборите в Турция писа, че премиерът е потвърдил безконкурентната си политическа позиция в Турция.Вестникът привлече внимание върху словото на Ердоган произнесено след обяваването на изборните резултати, в което е подчертал че при изготвянето на новата конституция ще се допитат до опозиционните партии, академичните кръгове и медиите.

....Вестник Льо Монд съобщава,че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието Турция е установила стабилност в икономическата и политическата сфери.

...Издаваният в Израел вестник Хаарец съобщи, че чуждите експерти са оценили резултатите от изборите в Турция като най- идеалният вариант от гледна точка на пазарната икономика.

....В предаване на американската СNN телевизия бяха изтъкнати думите на Ердоган, че всъщност победата е на цяла Турция.

..В новина на агенция Ройтерс бе съобщено, че премиерът Ердоган е заявил, че Турция няма да затвори вратите си за бежанците от Сирия.

В новината се сочи, че голям брой сирийски граждани са влезли в Турция и са били настанени в палатково градче на Червеният полумесец в община Яйладагъ, окръг Хатай.В новината се акцентува и върху силните връзки между Турция и Сирия и усилията на Турция да убеди сирийския президент Бешар Есад за провеждане на демократични реформи.

...Швейцарският вестник Льо Темпс съобщи,че през последните години Турция изживява сериозни структурни и политико-икономически реформи.Посочено бе,че политическата и икономическа стабилност на Турция,успяла да обедини демокрацията и икономическия растеж, са осигурили ролята и на двигатертна сила в региона.

Продължаващите от 10 години насам структурни реформи са обезпечили гъвкавостта на турската икономика спрямо външните шокове и Турция се е превърнала в една от най-привлекателните страни за външните инвеститори.

....Издаваният в Люксембург вестник Люксембург Ворт отбеляза,че вложилите инвестиции през 2010 година в Турция чужди предприемачи са получили добри резултати и че Турция е най-бързо разрастващата се икономика в Европа. Вестникът сочи ,че Турция поддържа много добри отношения със страните от Персийския залив и същевременно е един от главните търговски партньори на ЕС.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey