събота, 18 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.06.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....
Изпратена 18.06.2011 07:06:31 UTC
Обновена 18.06.2011 07:06:31 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с новина на вестник Хабер Тюрк. Вестникът съобщава, че холивудската звезда Анджелина Джоли е пристигнала в Турция със статута на Посланик на Добра Воля на ООН и е посетила палатковото градче в окръг Хатай, където са приютени бягащите от Сирия сирийски граждани. В новината пише, че Анджелина Джоли е разговаряла със сирийските бежанци и е останала много разчувствана от думите на сирийските деца, че искат да растат в свободна и демократична страна. В новината пише, че Джоли е благодарила на турското правителство и на Турския Червен Полумесец за проявеното гостоприемство и щедрост към хилядите сирийски бежанци.

Вестник Стар съобщава в новината озаглавена „65 бежанци завърнали се в Сирия бяха убити”, че 65тте бежанци, завърнали се в Сирия, за да научат каква е съдбата на близките им останали в тази страна са били подложени от сирийските войници на изтезания и след това са били разстреляни. Вестникът отбелязва, че в парка на разузнавателното управление в град Джизр Ел Шюкюр е бил открит масов гроб.

Вестник Заман пише в новината под заглавието „Ако не бъдат осъществени реформи Анкара ще подкрепи резолюцията на ООН”, че Турция е отправила към Сирия призива да бъдат проведени политически реформи за преминаване към многопартийна система и на стъпки за прекратяването на кръвопролитията в страната. В новината пише, че турското правителство е решило да изчака няколко дена, за да види дали ще бъдат предприети стъпки за реформи и ако не бъдат предприети подобни стъпки, ще подкрепи резолюциите, които ще приеме ООН във връзка със Сирия, като на първия етап се предвижда да бъде приета резолюция осъждаща сирийската администрация.

„Искаме в кратък срок да постигнем резултат по въпроса за оказването на помощ на Гърция”. В новината с това заглавие вестник Ватан пише, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала във възможно най-кратък срок да бъдат разрешени проблемите на Гърция с изплащането на държавните дългове. В новината се отбелязва, че на организирана съвместно с френския президент Саркози пресконференция Меркел е казала, че искат проблемът да бъде разрешен във възможно най-кратък срок.

Вестник Йени Шафак в новината под заглавието „300 турски младежи заминават за Русия, за да следват за ядрени инженери” съобщава, че 300 младежи ще бъдат изпратени да следват със държавни стипендии в Русия ядрено инженерство и след това ще получат работа в ядрената електроцентрала, която ще бъде построена в областта Аккую в окръг Мерсин.

Вестник Миллийет, в новината под заглавието „Турско участие в безпилотните наземни машини” съобщава, че екипът воден от турския академик Мехмед Кемал Коджамаз, провеждащ изследвания над изкуствения интелект е спечелил първото място в конкурса на Пентагона за проект за наземни безпилотни машини. Вестникът предава думите на Мехмед Коджамаз, че ако бъдат осигурени необходимите фондове, след около 15 години ще бъдат създадени роботи войници и безпилотни наземни бойни машини.

ТРТ / turkish mass media

:::

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.06.2011

Предлагаме ви кратък обзор на новините в днешните турски вестници.

Изпратена 17.06.2011 09:04:47 UTC

Обновена 17.06.2011 09:04:47 UTC

..Вестник Заман съобщава,че след срещата с премиера Р.Т.Ердоган предния ден,вчера специалният представител на държавния глава на Сирия Бешар Есад Хасан Тюркмани е провел среща с външния министър Ахмет Давутоглу.

По време на продължилата 4 часа среща Давутоглу е изтъкнал необходимостта от спешни реформи в Сирия и е заявил, че единственият изход от кризата са политическите реформи, а Тюркмани обещавайки провеждането на реформи е отпътувал от Турция.Давутоглу е дал също така посланието,че Турция подкрепя не отделната личност,а държавите.

В новината се сочи също ,че Давутоглу е наблегнал на недостатъчните реформи в Сирия в областта на икономиката и сигурността и е привлякъл вниманието,че основните претенции на народа са провеждането на политически реформи,обезпечаващи плурализма в управлението.

Вестникът отбелязва освен това,че Анкара провежда непрекъснато заседания за обсъждане на ситуацията в Сирия и вчера на заседание на общо 27 посланици на Турция в Близкоизточните страни, САЩ, Германия, франция,Англия и Русия е била разисквана вероятността от разпространяване на събитията в целия регион. В новината се отбелязва,че е са били обсъдени събитията в Близкия изток наречени "Арабска пролет".

...Вестник Хабертюрк съобщава,че външният министър Ахмет Давутоглу и премиерът Ердоган работят върху календарен план за посещение в района на Близкия изток,включително и Сирия.Давутоглу е заявил,че са убедени в лоялността на правителството в Дамаск и ще окажат пълна подкрепа ако бъдат предприети сериозни реформи.

...Вестник Йени Шафак съобщава,че президентът Абдулах Гюл е заявил,че на гласуването в ООН за признаването на Палестина като независима държава Турция ще гласува в полза на Палестина. В интервю за японския вестник Нихон Кейзаи Шимбун президентът Гюл е казал,че Турция желае основаването на Палестинска държава със столица Източен Ерусалим в съотвествие с приетите граници от 1967 година и мирното съвместно съществуване между Израел и Палестина.

...Вестник Сабах в новина озаглавена "Израелският парламент поздрави Партията на справедливостта и развитието" съобщава, че председателят на Групата за приятелство между Израел и Турция в Израелския Кнесед Робърт Тивиаев е изпратил поздравително писмо до премиера Ердоган във връзка с изборната му победа.

Тивиаев е написал писмото от името на колегите си в израелския парламент използвайки израза :"Израелският парламент предава най- добрите си благопожелания във връзка с избирането ви отново за премиер на голямата държава Турция и изпитва надеждата за отваряне на нова страница в отношенията между двете страни."

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey