понеделник, 27 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.06.2011

Преглед на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 26.06.2011 07:49:59 UTC

Обновена 26.06.2011 07:49:59 UTC

Започваме днешния преглед на турския печат с вестник Радикал. В новината озаглавена "Бунт на футболния терен" вестникът пише, че 17 либийски футболиста, четирима от които играчи и на националния отбор на страната, са преминали на страната на опозицията. Вестникът пише че в изявление за БиБиСи вратарят на националния отбор на Либия Джума Гутат и треньорът на най-големия отбор на столицата Триполи Ел Ехли са отбелязали, че са преминали на страната на опозицията и отправят към Кадафи призива да напусне вече поста си.

Вестник Сабах съобщава, че през месец юни ще започне реализацията на проект от 12 милиарда долара с цел превръщането на пристанището Амбарлъ, която е най-голямата морска износна база на Турция, за превръщането на пристанището в едно от най-големите в света търговски пристанища. В новината се отбелязва, че този проект, с който Амбарлъ ще стане най-голямата морска търговска база между пазарите на Близкия Изток и на Източна Европа, е предизвикал паника сред ръководителите на пристанището Копер в Словения и на пристанището Хамбург в Германия и те са взели решение за снижаване с 50 процента на таксите за пристанищните услуги.

Вестник Хабер Тюрк пише, че в Истанбул е бил открит най-големият тематичен аквариум в света. В новината се отбелязва, че в аквариума, открит от премиера Ердоган и реализиран от кметството на Истанбул за 270 милиона долара, има 16 отделни морски зони от Черно Море до Тихия Океан и една тропическа джунгла, и в тях ще бъдат настанени общо 15 хиляди водни и сухопътни животни които ще живеят в условия много близки до естествените.

В новината озаглавена "Истанбул се насити на Фламенко" вестник Хюррийет обелязва, че вчера вечерта в Истанбул представление е изнесъл танцьорът Хоаким Кортес, който е сочен сред най-важните представители на този танц в света. В новината пише, че зрителите са проследили с огромен интерес танците и специално шоу представлението с 6 девойки облечени като морски русалки и са аплодирали на крака танцьора и екипа му. Вестникът предава и думите на Кортес-Много съм радостен от това, че се намирам в Истанбул. Обичам този град. Съжалявам, че не зная турски език за да изразя чувствата си на този език.

Вестник Милилйет в новина на спортна тема пише, че на продължаващия в Полша Европейски Шампионат по баскетбол за жени, турският национален отбор е победил Великобритания и е запазил шансове за класиране на четвъртфинала.

В новината под заглавието "Турските и гръцки полицаи се срещнаха на терена" вестник Стар съобщава, че в Измир се е състоял приятелски мач между отбори на турската и гръцката полиции. Новината се отбелязва, че турските полицаи са победили гръцките полицаи с три на един.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey