сряда, 26 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.10.2011 10:47:22 UTC

Обновена 26.10.2011 10:47:22 UTC

Вестник Заман съобщава, че докато броя на жертвите на разрушителното земетресение във Ван се е покачил на 459 души, от областта продължават да пристигат и обнадеждаващи новини. Вестникът отбелязва, че вчера изпод развалините на 6 етажна сграда в Ерджиш е било спасено бебе на 14 дни. Вестникът предава, че новината за спасяването на бебето е била излъчена като първа новина от световните телевизионни канали. Вестникът пише, че майката на малкото бебе също е била спасена и че бебето е останало живо тъй като майката е има възможността да го кърми.

Вестник Миллиет съобщава, че са били поставени основите на петролната рафинерия СТАР на полуостров Петким в Измир, която ще се строи съвместно от азербайджанската държавна петролна компания СОКАР и Туркас. Вестникът пише, че на церемонията по поставянето на основите на рафинерията са участвали президента на Азебрайджан Илхам Алиев и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът сочи, че се планира рафинерията, която ще възлезе на 5 милиарда долара да бъде открита през 2015та година.

Вестник Хюрриет в новина по темата съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал „Ние сме 2 държави, една нация и едно сърце. Ще продължим да се борим рамо до рамо с Азербайджан до като Армения се изтегли от окупирания Нагорни Карабах”. Вестникът предава, че Ердоган също така е казал „Отправяме призив към всяка страна в региона и света да заеме конкретна позиция в борбата срещу терора, който е общ враг на човечеството. Всяка страна отнасяща се доброжелателно към терора трябва да проумее, че ще дойде ден когато ще бъде взета на прицел от терора пред който затваря очи.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев в речта си на церемонията по поставянето на основите на рафинерията в Измир е посочил, че инвестициите са укрепили приятелството между Турция и Азербайджан. Вестникът предава, че Алиев е предал на турския народ съболезнованията на азербайджанския народ по повод земетресението във Ван и е казал, „Както винаги и днес Азербайджан подкрепя Турция. Народът на Азербайджан е с турския народ. Ние сме заедно в лоши и добри дни”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че турският безпилотен самолет АНКА проектиран от ТУСАШ, който от 30ти декември 2010та година насам провежда изпитателни полети на 22ри октомври 2011 година е провел още един успешен полет.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey