понеделник, 10 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.10.2011 11:52:26 UTC

Обновена 10.10.2011 11:52:26 UTC

Вестник Заман съобщава, че от 6ти октомври, четвъртък град Коста Меса в щата Калифорня, разположен в близост до увеселителния парк „Дисниленд” е домакин на фестивал на анодолската култура. Вестникът отбелязва, че ежегодно десетки хиляди американци се стичат в Коста Меса за фестивала на културата на Анадола, който се намира на десетки хиляди киломерта разстояние. Вестникът предава, че в рамките на фестивала се представят различни деликатеси от турската кухня.

Вестник Хюрриет съобщава, че редица политици, интелектуалци и дейци на изкуството продължават да посещават премиера Реджеп Тайип Ердоган за да предадат съболезнованията си по повод смъртта на майка му Тензиле Ердоган. Вестникът предава, че президентът на Израел Шимон Перес също е изпратил съболезнователно съобщение до премиера Ердоган.

Вестник Стар отбелязва, че френската медия е разкритикувала президента на Франция Никола Саркози поради изявлението, което направи в Армения относно събитията от 1915 година случили се в Османската държава. Вестникът предава, че френският вестник „Льо Фигаро” е писал, че тези действия на Саркози предприети кратко време преди изборите са напълно логични и е окачествил въпросните изявления като „умишлена провокация”. Вестникът сочи, че генералният секретар на Националния фронт за спасението на Алжир Абделазиз Белхадем е казал „Франция трябва да признае историческите грешки, които допусна спрямо Алжир и трябва да се извини на алжирския народ”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че външният министър на Германия Гуидо Вестервеле през идните дни ще осъществи посещение в Турция. Вестникът отбелязва, че Вестервеле ще проведе контакти с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу по време на които ще бъдат обсъдени отношенията между Турция и Германия и въпросите за борбата срещу тероризма и въвеждането на визови облекчения.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Рекордно посещение на изложението СЕБИТ” предава, че е приключило Евразийското изложение за информационни технологии "СЕБИТ" в Истанбул. Вестникът пише, че изложението е било посетено от 121 хиляди и 349 посетители.

Вестник Стар съобщава, че филмът на Нури Билге Джейлян „Едно време в Анадола”, който бе награден на филмовия фестивал в Кан е бил прожектиран в рамките на филмовия фестивал в Ню Йорк. Вестникът отбелязва, че Джейлян е казал, че е направил всичко, което е във възможностите му за удостояването на филма с Оскар.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey