четвъртък, 13 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 13.10.2011 10:01:24 UTC

Обновена 13.10.2011 10:01:24 UTC

Вестник Ватан съобщава, че новината за предаването на ефрейтор Гилад Шалит на Израел в замяна на освобождаването на на 1000 плестинци е била посрещната с радост и от двете страни. Вестникът отбелязва, че президентът на Израел Шимон Перес е казал „Предадено ми беше, че въпроса е разрешен от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Отношението на Ердоган бе голяма изненада за мен. Той остави всичко на страна и постави на преден план хуманитарното измерение пред политическото”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Похвалите на ЕС се оказаха недостатъчни за Турция” съобщава, че министърът по въпросите на ЕС и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е коментирал доклада за напредъка на ЕС. Вестникът пише, че Багъш е дал незабавен отговор във връзка с доклада за напредъка за 2011та година отправящ похвали относно намаляването на влиянието на военните в политическия живот на страната и критикуващ Турция по въпроса за свободата на изразяване като е казал „Всички алтернативи изключващи пълноправното членство са неприемливи”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Постъпка за издаването на червени бюлетини за израелските убийци” пише, че Истанбулската прокуратура разследваща израелската операция срещу кораба „Мави Мармара” е поискала помощ от Министерството на правосъдието за издаването на червени бюлетини за общо 174 израелци отговорни за убийството на 9 турци. Вестникът предава, че прокурорът Мехмет Акиф Екинджи водещ разследването е посочил, че е поискал юридическото становище на Министерството на правосъдието за издаването на червени бюлетини за организаторите и изпълнителите на операцията срещу кораба „Мави Мармара” и за завеждането на съдебно дело.

Вестник Заман в новината със заглавие „Твърденията за опит за атентат срещу саудитския посланик на САЩ предизвикаха напрежение между САЩ и Иран” пише, че отношенията между САЩ и Иран отново са се обтегнали. Вестникът отбелязва, че отношенията между двете страни са се обтегнали след разпространяването на твърденията, че двама члена на иранската армия са се договорили с мексикански наркокартел за убийството на саудитския посланик на САЩ. Вестникът пише, че Иран е отхвърлил тези обвинения и е заявил „Това е новия пропаганден сценарий на САЩ”.

Вестник Заман в новината със заглавие „В Сомалия ще бъде открито турско училище” съобщава, че в сомалийската столица Могадишу ще бъде открито турско училище. Вестникът предава, че във въпросното училище ще бъдат приети с изпит 120 души и че в приемния изпит са взели участие над хиляда ученици.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey