вторник, 25 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.10.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 25.10.2011 06:57:14 UTC

Обновена 25.10.2011 06:57:14 UTC

Днешните турски вестници продължават да отделят широко място по страниците си на новини за земетресението в окръг Ван.
Вестниците подчертават, че турската държава, неправителствени организации и гражданите полагат огромни усилия за да премахнат последствията от мощния трус с магнитуд 7,2 по Рихтер.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Национална мобилизация" съобщава, че земетресението в окръг Ван е сплотило турския народ, който без да се бави е протегнал ръка за помощ на населението на пострадалия район. В новината пише, че в четирите краища на Турция се организират кампании за събирането на помощи за населението на пострадалия район.
Вестник Йени Шафак съобщава, че Турският Червен Полумесец е издигнал в района 13 хиляди 496 палатки и някои кметства са организирали полеви кухни и са започнали да раздават топла храна.
Вестник Заман е акцентувал на активното участие на полицията и на армейски подразделения в спасителните работи и подчертава, че те оказват помощ на спасителните екипи и осигуряват безопасността.
Вестник Хюррийет съобщава, че Азербайджан, Иран и Пакистан са изпратили помощи в град Ван.
В новина на вестник Сабах пише, че Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери е подписало договор за десет милиона долара с норвежката фирма "CGG Veritas" за съвместно търсене на находища от нефт и природен газ в Средиземно Море. Вестникът сочи, че вчера от пристанището на Анталия е потеглил 93 метровият изследователски кораб на Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери "Оушъник Челинджър".
Вестник Заман, в новината озаглавена "Погледите са насочени към утрешната европейска среща на високо равнище" съобщава, че на проведената преди два дена среща на високо равнище на лидерите на страните от ЕС е била обсъдена стратегията за борба с дълговата криза. В новината пише, че поради опозицията на Германия, Франция се е отказала от искането да бъде осигурена неограничена възможност за възползване от фондовете на Европейската Централна Банка. В новината пише, че e било решено да бъде укрепен Европейският Фонд за Финансов Стабилитет и че решението във връзка с дълговете на Гърция ще се приеме на срещата на високо равнище която ще се проведе утре.
Същият вестник съобщава, че Турция, която продължава да оказва всяка необходима помощ и подкрепа на страдащото население на Сомалия, е предприела стъпки за помощ и в сферата на образованието. Вестникът подчертава, че откритата в столицата на Сомалия Могадишу "Турска Гимназия" е започнала вчера учебната година.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey