сряда, 5 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.10.2011 10:53:59 UTC

Обновена 05.10.2011 11:50:10 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Извършителите на това нападение нямат нищо общо с Исляма” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал следното във връзка с нападението в сомалийската столца Могадишу „Отстояващите, че са извършили това нападение в името на Исляма нямат нищо общо с Исляма. Тъй като Исляма не е религия на терора, а на мира”. Вестникът отбелязва, че в речта си на деловия форум между Турция и ЮАР премиерът Ердоган е казал „Човечеството е длъжно на Африка. Общо задължение на цялото човечеството е да изплати този дълг”. Вестникът предава, че Ердоган се е спрял и на посещението си в сомалийската столица Могадишу и е казал „Аз бях първият чуждестранен правителствен лидер посетил след дълги години Могадишу. Думите са недостатъчни за да бъде описана трагедията в тази страна”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Гласуване, което зарадва Есад” съобщава, че е била отхвърлена проекторезолюцията подготвена от европейските членове на Съвета за сигурност на ООН-Великобритания, Германия и Португалия и предвиждаща налагането на санкции срещу сирийския режим. Вестникът пише, че постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН-Русия и Китай са наложили вето на въпросната проекторезолюция. Вестникът предава, че ЮАР, Бразилия и Ливан са гласували с „Въздържал се”.

Вестник Миллиет съобщава, че руският премиер Владимир Путин, който оповести, че ще постави кандидатурата си на президентските избори в Русия през март 2012та година, още преди да е седнал на президентското кресло е оповестил първия си важен проект. Вестникът предава, че в статия за руския вестник „Известия” руският лидер е ракзал, че иска страните от бившия Съветски съюз да създадат „Евразийски съюз” и че е акцентувал, че новия проект няма да прилича на Съветския съюз.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 05.10.2011

Новини за Турция в чуждестранните медии

Изпратена 05.10.2011 07:55:00 UTC

Обновена 05.10.2011 07:55:00 UTC

..Седмичното американско списание Time отделя място в уеб- сайта си на репортажа с премиера Р.Т.Ердоган по регионални и международни въпроси.Ердоган е подчертал, че през последните 9 години отношенията между Турция и САЩ са непрекъснати и умерени и че отношенията му с президента Обама винаги са били много позитивни.

В отговор на въпрос Ердоган е отбелязъл, че законното искане на Палестина да бъде призната като държава трябва да бъде обсъдено както в СС на ООН, така и в Общото събрание.Относно членството на Турция в ЕС Ердоган е заявил,че решително продължават пътя си за присъединяване към съюза.

Oкачествявайки Ердоган като международен държавник на периода списанието съобщава,че Ердоган е бил посрещнат като рок-звезда в Египет и страните от Арабската пролет и че в Близкия изток към него се изпитва голяма обич и симпатия.

...В новина на германския телевизионен канал ZDF бе съобщено,че самочувствието на Турция е нарастнало. В новината се сочи,че предвид регистрирания икономически растеж от 7 % за настоящата година Турция е една от най- бързо развиващите се икономики в света.

...."Английските фирми следят отблизо растежа на Турция".

В новина под това заглавие вестник The Telegraph съобщава,че министърът,отговарящ за бизнеса и иновациите на Великобритания Винс Кейбъл е посетил Турция придружаван от бизнес- делегация.Според вестника,посещението на английски министър отговарящ за деловия свят е показател за желанието на Великобритания до 2015 година да удвои търговския обмен с Турция. Интересът към Истанбул като делови център е нарастнал изключително и бизнессредите желаят да се възползват от достъпа на града до ЕС, Близкия изток и централна Азия.

В бизнесделегацията придружаваща английския министър, заемат място представители на световно известни компании.В новината се сочи,че в различни сектори в Турция действат повече от 2 хиляди английски фирми. .

.....Американският вестник The New York Times в една своя новина съобщава,че Музеят за изящни изкуства в Бостон след 20 годишни преговори е върнал на Турция откраднатата горна част на прочутата статуя "Умореният Херкулес,която ще бъде съединена с намиращата се в музея в Анталия долна част на бюста.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey