понеделник, 10 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 09.10.2011

Преглед на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 09.10.2011 06:58:28 UTC

Обновена 09.10.2011 11:28:55 UTC

Днешните турски вестници са се спрели на заглавна страница на проведената вчера погребална церемония на майката на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Вестниците подчертават, че премиерът Ердоган не е успял да сдържи сълзите си в момента на сбогуването с майка си, на церемонията състояла се в джамията Фатих в Истанбул.
Вестник Заман съобщава, че Турция обновява най-голямата болница в столицата на Сомалия, Могадишу и подчертава, че за възстановяването и модернизирането на болницата ще бъдат изразходвани 10 милиона долара и ще бъдат наложени стандартите валидни за болниците в Турция.
В новината озаглавена "Изпроводен бе от 100 хиляди души" вестник Йени Шафак пише, че сирийският кюрдски опозиционен лидер Мешал Таммо, който бе убит в резултат на въоръжено нападение, е бил изпроводен от над 100 хиляди души. Вестникът пише, че погребалната церемония е прераснала на антиправителстевна демонстрация и са били отправени призивите за свалянето на режима на Бешар Есад. В новината се отбелязва, че в резултат на огъня открит от силите за сигурност е бил убит един от демонстрантите.
Вестник Заман, в новината озаглавена "Салих напуска поста" пише, че държавният лидер на Йемен Али Абдуллах Салих е оповестил, че през предстоящите дни ще напусне поста. В новината се съобщава, че в изявление, направено вчера по държавната телевизия в Йемен, Салих е казал, че е против прилагането на сила и че през предстоящите дни ще напусне поста, тъй като вярва, че в страната има силни и честни личности способни да поемат управлението.
Вестник Стар съобщава в новината озаглавена "Егейския регион е към постигането на рекорд в износа", че за последния 12 месечен период износът от този регион на Турция е нараснал с 43 процента и че най-голям износ е реализирал град Измир, а най-голям ръст в износа е постигнал град Денизли.
Вестник Йени Шафак съобщава, че дружеството на необвързаните бизнесмени МЮСИАД е провело контакти с необвързани идейни учреждения в столицата на САЩ Вашингтон. В новината пише, че по време на посещението в центъра на идейното учреждение "Удроу Уилсън", председателят на Американо-турския делови съвет Чарлз Джонстън е подчертал, че американските фирми ще могат да навлязат с по-малко рискове на пазарите в страните от Арабската Пролет, установявайки близко сътрудничество с турските фирми.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey