неделя, 30 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.11.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.11.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 30.10.2011 09:13:54 UTC

Обновена 30.10.2011 09:13:54 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Заман озаглавена "Посрещнахме празника с тъга в сърцата". В новината пише, че парадите и тържествата по повод празника на републиката са били анулирани поради земетресението в град Ван. Вестникът сочи, че след официалната церемония в Анкара, президентът Абдуллах Гюл е подчертал, че посрещат с гордост празника на републиката, но сърцата им са изпълнени и с тъга, поради жертвите на земетресението в окръг Ван.
Вестник Стар "В новината озаглавена "Тунис следва турската жена" съобщава че 42 от 90тте депутатски места спечелени от партията Еннахда на изборите в Тунис са заети от жени и че те са се превърнали в новото лице на новия режим на страната. Вестникът сочи, че депутатките от Тунис са подчертали, че ще предприемат стъпки за укрепването на правата на жените в Тунис и че взимат за пример турските жени.
Вестник Заман в новината озаглавена "Конфедерацията на Турските Индустриалци и Бизнесмени ръководи много добре бизнес мрежата си и очакваме да организира бизнес форум и във Филипините" съобщава, че чуждестранните бизнесмени, присъствали на организираното в Истанбул от конфедерацията 11то заседание "Търговски мост Турция-Свят" са останали много доволни от организацията. Вестникът пише, че са присъствали представители на 732 фирми от 85 страни и че турските бизнесмени са намерили възможността да установят връзки на сътрудничество с чуждестранните инвеститори. В новината се подчертава, че главният управителен директор на филипинската фирма "Аутсурсинг Ресурсинг Глобъл" Герундио Марудено е казал, че е останал много доволен от организацията на срещата и че искат Конфедерацията на Турските Индустриалци и Бизнесмени да открие филиал във Филипините и да организира и там делови форуми.
Вестник Миллийет, в новината озаглавена "Тежки загуби на НАТО в Афганистан" съобщава, че по време на нападение камикадзе срещу военен конвой на НАТО в столицата на Афганистан Кабул са били убити 13 американски войника. Вестникът подчертава, че това е било най-сериозното досега нападение срещу военен конвой на НАТО в Афганистан и че отговорността е била поета от Талибанското движение.
Вестник Сабах, в новината озаглавена "Тайланд поиска от САЩ помощ в борбата с наводненията" съобщава, че Тайланд е изправен пред най-бедственото за последните 60 години наводнение и че много райони на страната, включително и столицата Бангкок, са наводнени. В новишната пише, че премиерът на Тайланд Йинглук Шинаватра е подчертал, че се очаква водите да се изтеглят от наводнените територии през първата половина на месец ноември. Вестникът пише, че тайландското правителство е поискало от САЩ помощ в борбата с наводнението, което унищожи много посевни площи, принуди фабриките да спрат производството и отне живота на 400 души.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey