понеделник, 17 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.10.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 16.10.2011 06:58:25 UTC

Обновена 16.10.2011 06:58:25 UTC

Вестник Радикал пише, че издаващия се в Израел вестник Йерусалем Пост е отбелязал, че Турция ще бъде сред страните, в които ще бъдат транспортирани палестинците пуснати на свобода, в съответствие със споразумението постигнато с палестинската организация Хамас за обмяна на хиляда намиращи се в израелски затвори палестинци срещу отвлечения израелски войник Гилад Шалит. Вестникът сочи, че в изявление за израелското радио, председателят на комисията за отбрана и външни отношения на израелския парламент, Кнесет, Шаул Мофаз е подчертал, че тъй като Турция е била страна в преговорите за освобождаването на пленения израелски войник, тази акция ще даде възможност за подобряването на отношенията със Турция, която е важна стратегическа съюзническа страна в региона на Близкия Изток.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Подготви кризисна рецепта за 33 страни членки на Организацията за Икономическо сътрудничество и Развитие" съобщава, че вице-премиерът Али Бабаджан, намиращ се в столицата на Франция Париж за участие в заседанието на министрите на финансите и директорите на централните банки на страните от групата Г-20, е изнесъл пред съвета на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие доклад относно проблемите изправени пред световната икономика и евентуалните пътища за тяхното разрешаване. Бабаджан е подчертал, че сравняването между икономическите показатели на Турция и на страните от организацията създават впечатлението, че Турция се намира на друга планета. В новината пише, че Бабаджан е дал наставления относно пътищата за разрешаването на кризата с дълговете.
Вестник Йени Шафак съобщава, че според германския вестник Билд, тъй като икономическия ръст постигнат от Турция през първата половина на 2011та година е изпреварил ръста на Китай, германските бизнесмени са насочили вниманието си към възможностите за икономическа дейност в Турция. Билд е отбелязал, че според експерти, през предстоящия 15 годишен период, дори само нуждата от електрическа енергия на Турция ще нарасне двукратно и затова германския енергиен гигант "Еон" е решил към Бразилия и Индия, които са основните райони на дейност на фирмата, да бъде включена и Турция.
В новината озаглавена "Гневът на италианците разруши Рим" вестник Миллийет съобщава, че протестните демонстрации организирани от движението "Разгневените" в различни градове на страната срещу глобалната икономическа криза и политиките на правителството, са прехвърлили прага на допустимото, и че демонстрантите са подпалили всичко, което се е изправило пред очите им по улиците на столицата Рим.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey