събота, 8 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.10.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат.

Изпратена 08.10.2011 06:52:49 UTC

Обновена 08.10.2011 06:52:49 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Заман озаглавена "Турция обединява континентите и в информатиката". В новината пише, че е започнало 12тото Евразийско изложение на информационната технология "СеБит" и че на церемонията по откриването на изложението, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм е подчертал, че Турция се намира в пресечната точка на информационните пътища от Европа, Азия и Африка и се е превърнала в център, в който се събира и се препраща информация.

Същият вестник се е спрял и на контактите на президента на Бразилия Дилма Русеф в Турция. В новината пише, че в словото, което е произнесла на турско-бразилския делови форум, организиран с цел да бъдат обсъдени възможностите за разгръщането на двустранните търговски отношения, Дилма Русеф е отбелязала, че развитите страни не са съумели да намерят път за разрешаването на икономическата криза и че монетарните политики следвани от тези страни са се отразили негативно на икономиката на Турция и на Бразилия. Русеф е подчертала, че страните от групата Г-20 трябва да предприемат необходимите мерки за борба с икономическата криза и да осъществят реформи, а също така и да разгърнат международните отношения, тъй като само по този начин може да бъде постигната победа в борбата с глобалната икономическа криза.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Четири турски университета в списъка на най-добрите университети в света" пише, че университетът Билкент, Близкоизточният Технически Университет, Истанбулския Технически Университет и университета Богазичи са били включени в списъка "Тайм Хайър Едукейшън 2011", приеман за най-реномираната класация на университетите в света. В новината се отбелязва, че в списъка са били включени 400 университета и че Истанбулския Технически Университет и университета Богазичи са влезли за първи път в този списък.
Вестник Радикал съобщава, че нобеловия комитет е връчил тазгодишната Нобелова Награда за Мир на президента на Либерия Елен Джонсън Сирлийф, либерийката Лиймах Гбове и на правозащитничката от Йемен Таваккул Карман, бореща се за правата на жените и за демокрация. В новината пише, че нобеловия комитет е връчил наградата поради мирната борба на тези три жени за правата на жените.
В новина на икономическа тема озаглавена "8 страни ще се обединят и ще произвеждат автомобил с марката Д-8" вестник Ватан съобщава, че на продължилата три дена в Истанбул среща на министрите на индустрията на страните от групата Д-8 е било прието решението за установяването на сътрудничество за производство на съвместен автомобил. В новината пише, че Турция, Иран, Пакистан, Бангладеш, Малайзия, Индонезия, Египет и Нигерия са оповестили в заключителната декларация на срещата, че от идната година ще започне реализацията на дългосрочни проекти за производството на автомобил с марката Д-8.
Вестник Хюррийет, в новина на спортна тема съобщава, че турският национален отбор по футбол е загубил играната снощи критична среща от квалификациите за Евро 2012 с Германия с три на един.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey