петък, 7 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.10.2011 10:48:39 UTC

Обновена 07.10.2011 10:48:39 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Ранените бяха приети на лечение в Турция” съобщава, че самолет на Турските авиолинии е докарал на лечение в турската столица Анкара 37 от ранените в бомбеното нападение в сомалийската столица Могадишу. Вестникът предава, че сред ранените се намира и заместник министъра на здравеопазването на Сомалия Моалим Али и че в на път за Анкара ранените са били придружавани от медицински екип.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Израел е извън проекта за противоракетния щит на НАТО” акцентува, че министърът на отбраната на САЩ Леон Панета е съобщил, че няма да бъде споделена информация с Израел от противоракетната система на НАТО. Вестникът предава, че на пресконференция след заседанието на министрите на отбраната на НАТО, Панета е казал „Информацията от противоректната отбрана ще бъде споделяна единствено между членовете на НАТО. Именно поради това Израел не може да бъде включен в системата и няма да бъде споделена информация с него”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „ООН изгуби правомощията си по въпроса със Сирия” съобщава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е казала, че Съветът за сигурност на ООН налагайки вето на проекторезолюцията по въпроса със Сирия е загубила провото си на глас по въпроса. Вестникът акцентува, че Клинтън е казала „Страните избрали да наложат вето на проекторезолюцията относно Сирия ще трябва да разяснят своите становища на сирийския народ. Вестникът припомня, че постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН- Русия и Китай са наложили вето на проекторезолюцията предвиждаща налагането на санкции на сирийския режим в случай, че военните операции бъдат продължени.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че са се ожесточили сблъсъците между сирийските войскови поделения и дезертиралите от армията военонслужещи. Вестникът отбелязва, че сирийската правозащитна организация е предала, че в сблъсъците в град Идлиб са били убити 12 души. Вестникът пише, че очевидци са посочили, че сблъсъците между двете страни продължават и че са ранени над 50 души.

Вестник Сабах в новината със заглавие „2ма азербайджански военослужещи бяха убити в Нагорни Карабах” отбелязва, че в сблъсъците избухнали вчера арменски военнослужещи са убили двама азербайджански военнослужещи. Вестникът предава, че в сблъсъците са били ранени и голям брой военнослужещи и от двете страни.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey