сряда, 19 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.10.2011 Г.

предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.10.2011 10:52:10 UTC

Обновена 19.10.2011 10:52:10 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че министерството по въпросите на ЕС на Турция е подготвило план според който през 2015та година Турция ще стане пълноправен член на ЕС. Вестникът акцентува, че ако бъдат отворени 8те преговорни глави, които бяха замразени от ЕС поради Кипърския въпрос и ако бъде отменено ветото наложено върху 17 от преговорните глави, през 2014 година Турция ще приключи преговорите по всички преговорни глави и най-късно през 2015та година ще стане пълноправен член на ЕС. Вестникът отбелязва, че ако бъдат отменени всички политически блокади преговорните глави „Образование и култура” и „Икономика и финансови политики” ще може да бъдат отворени до 3 месеца.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Размяната, която промени Близкия Изток” съобщава, че ефрейтор Гилад Шалид, който бе похитен през 2005та година от Хамас след 5 години и 4 месеца се е завърнал в Израел благодарение на историческо споразумение между Израел и Хамас за размяна на пленници. Вестникът акцентува, че споразумението за размяната на Шалит с 1027 палестински затвортиници е споразумение, което е в състояние да промени равновесието на силите в Близкия Изток. Вестникът отбелязва, че специалистите са акцентували, че президента на Израел Шимон Перес е благодарил на Турция за приноса й за постигането на въпросното споразумение и че това е положителна стъпка между Турция и Израел, чиито отношения са в криза.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Експлозия пред сградата на външното министерство на Сомалия” съобщава, че 4ма души са загинали и 10 души са били ранени при нападение с кола-бомба пред сгредата на външното министерство на Сомалия в столицата Могадишу.

Вестник Стар отбелязва, че е било отложено заплануваното за утре посещение на държавния глава на Украйна Виктор Янукович при председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу поради осъждането на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко на 7 години лишаване от свобода. Вестникът предава думите на говорителката на върховния еврокомисар за външните отношения и сигурност на ЕС Катрин Аштън „Тази стъпка бе предприета тъй като искаме да видим, че има прогрес в съдебното правораздаване в страната, тяхното прилагане, както и независимостта на съдебната система като цяло, защото всички тези мерки са в основата на нашето партньорство. Вестникът пише, че украинският лидер Янукович е решен да отиде в Брюксел и е казал „При всички условия ще отида там. Няма да се моля на никого. Ако искат да се срещнат с мен аз съм готов. Украйна е независима страна”.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 19.10.2011

Новини за Турция в чуждите медии

Изпратена 19.10.2011 07:59:24 UTC

Обновена 19.10.2011 07:59:24 UTC

...Германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung отделя внимание на посещението на външния министър на Германия Гидо Вестервеле в Турция.

Вестникът отбелязва,че по време на посещението са били обсъдени събитията в Близкия изток и в Афганистан,както и членството на Турция в ЕС. Вестервеле е подчертал,че населението на Турция е младо, любознателно и трудолюбиво и вратите на Европа трябва да бъдат отворени за Турция вместо да се създават преднамерени пречки.

....Кипърската гръцка осведомителна агенция “Регнум” помества коментара на министъра по въпросите на ЕС и главно преговарящо лице Егемен Багъш във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка за 2011 година, обнародван от еврокомисаря по разширяването на съюза Щефан Фюле на 12 октомври в Брюксел.

Агенцията предаде изявлението на Багъш ,че единствената цел на Турция е пълноправното членство в ЕС и отбеляза ,че е окачествил критиките на Брюксел относно подхода на Турция към малцинствата като "неприемливи". Агенцията съобщи също така,че в доклада за напредъка на ЕС се споменава с похвали за постигнатите успехи от Турция в областта на икономиката и акцентува,че Турция е една от важните съдружници на ЕС в областта на енергийната сигурност

.В новината на агенция ”Регнум” бе отбелязано, че преговорите за пълноправно членство между Турция и ЕС са започнали през 2005 година и че досега Анкара е реализирала редица реформи в различни сфери .

...Интернетното издание на седмичния германски вестник Epoch Times Deutschland прави коментара че докато в редица страни в региона се изживяват масови демонстрации,включително и в Израел,Турция е доказала потенциалните си възможности да се превърне в икономическа сила и образец за демократичен стабилитет.

Турция е станала не само идеологически източник за вдъхновение за страните изживяващи Арабската пролет, но същевременно им оказва политическа подкрепа и социалноикономически помощи.Според изданието, най- голямото богатство на външната политика на Турция е здравомислието и далновидността на посланиците в съответните страни.

Въпреки че вложените инвестиции в строителния сектор в Либия възлизат на 17 милиарда долара, Турция е заела място до либийската опозиция и поставяйки началото на процеса на признаването на Преходния национален съвет на Либия като официален представител на страната,е оказала и хуманитарни помощи на опозицията.

В новината се подчертава също така,че последните обществени анкети в арабските страни показват,че Турция има положителен авторитет сред тях и арабите гледат на Турция като регионална сила поела мисията за осъществяване на демократичните ценности и политическите реформи.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey