четвъртък, 27 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.10.2011

Теми в днешната турска преса

Изпратена 27.10.2011 10:38:56 UTC

Обновена 27.10.2011 10:38:56 UTC

...Вестник Заман в новина озаглавена "Дарение от народните представители: една заплата за Ван" съобщава,че в мобилизацията за събиране на помощи след земетресението в окръг Ван турският парламент е дал образцова подкрепа.

Депутатите във ВНСТ даряват по една заплата за засегнатите от земетресението граждани на Ван и към тази инициатива се включват Партията на справедливостта и развитието, Републиканската народна партия и Партията на националистическото движение,както и министрите в кабинета,сочи вестникът.

.."Няма промяна в позицията ни към Израел затова, че ни оказва помощ". Под това заглавие вестник Йени Шафак пише,че външният министър Ахмет Давутоглу е подчертал,че в никакъв случай не гледат с предубеждение към предложените помощи от различни държави след земетресението във Ван.Той е казал,че не става и дума Турция да откаже да приеме помощите, но това не може да бъде предлог за промяна в политическите позиции и по специално в политическите условия към Израел.

...Вестник Ватан в новина под заглавие "97 милиона лири за пострадалите от земетресението" съобщава,че снощи Турция се е надпреварвала в събирането на помощи за пострадалите от земетресението граждани и сме станали свидетели на впечатляваща солидарност на турския народ.

В съвместна програма на живо 19 турски телевизионни канала са призовали за оказване на помощ за пострадалите от земетресението райони и са устроили дарителска кампания за набиране на средства за отстраняване на щетите от бедствието, а премиерът Р.Т.Ердоган се е включил по телефона към предаването и е благодарил на всички дарители.

„ Ан Нахда” е победител на изборите в Тунис” в новина с това заглавие вестник Заман пише, че Тунис след революцията иска да бъде пионер на демокрацията в региона.

В новината след като се подчертава, че умерената ислямистка партия Ан Нахда –(Възраждане), която е победител на изборите ще преговаря с всички политически партии за съставяне на коалиционно правителство, съобщава, че лидерът на Ан Нахда Рашид ел Гануши е заявил, че ще сформират новото правителство най-късно до един месец.

В новината на вестник Заман се сочи, че Конституционното събрание на Тунис ще подготви новата конституция на страната, ще назначи временен президент и правителство, които ще управляват държавата до следващите избори в края на 2012 или началото на 2013 година.

„Няма пречка за завръщане в Либия” в новина с това заглавие вестник Радикал съобщава, че Външният Министър на Турция Ахмет Давутогглу, след срещата си в Катар с Председателя на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдюлджелил е заявил, че Турските фирми могат да се завърнат в Либия.

В новината се сочи, че Външният Министър Давутоглу, който в Катар се е срещнал с Мустафа Абдюлджелил е подчертал, че Турция ще поеме активна роля във възстановяването на Либия и че турските фирми ще могат да се завърнат в тази страна в най-скоро време.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey