неделя, 30 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.10.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 29.10.2011 07:27:19 UTC

Обновена 29.10.2011 07:27:19 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хюррийет. В новината си във връзка с 88мата годишнина от основаването на Република Турция, вестникът отбелязва, че земетресението в окръг Ван още веднъж е показало как в течение на 88 годишната история на Република Турция, турският народ е посрещал в солидарност и единство всички беди и несгоди. В новината се подчертава, че Министерският Съвет е публикувал постановление, с което са били анулирани всички паради, тържества и мероприятия по повод 29ти октомври, Деня на Републиката, в знак на траур за жертвите на терористичните нападения и на земетресението в окръг Ван.
Вестник Хабер Тюрк пише, че в посланието си по повод празника на републиката президентът на Турция Абдуллах Гюл е подчертал, че турският народ е посрещнал трагедията в град Ван в единство и сплотеност и е проявил пример за братство.
В новина на вестник Радикал пише, че Дирекцията за извънредни ситуации и природни бедствия към Министерския Съвет е съобщило, че земетресението в окръг Ван е отнело живота на 576 души и са били ранени 2 хиляди 608 души, а спасителните екипи са съумели да спасят живи изпод руините 187 души. Вестникът съобщава, че министърът на вътрешните работи Идрис Наим Шахин е съобщил, че след град Ван, тази вечер ще бъдат преустановени спасителните дейности и в град Ерджиш. Министър Шахин е подчертал, че продължават спасителните дейности в девет точки в Ерджиш и че до днес изпод руините са били спасени живи около 220 души.
Вестник Заман съобщава че братски Азербайджан, който първи протегна ръка за помощ след земетресението в град Ван, продължава без прекъсване да изпраща хуманитарни помощи за областта. В новината пише че по заповед на президента на Азербайджан Илхам Алиев от столицата Баку са потеглили 40 ТЪРа, във всеки от който се намират по една палатка от 24 квадратни метра, генератор, мобилна полева кухня и 2 хиляди одеяла.
Същият вестник пише, че броят на палатките изпратени за Ван от страните членки на ЕС е достигнал 4 хиляди 575.
В новина на вестник Йени Шафак във връзка със срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел съобщава, че отпечатък над срещата организирана с цел обсъждането на мерките за спасяването на Еврозоната от финансова и икономическа криза е поставил канцлерът на Германия Ангела Меркел. Вестникът отбелязва, че с подкрепата на френския президент Никола Саркози, Меркел е съумяла да убеди лидерите на страните от ЕС да одобрят втория спасителен пакет, в който се предвижда да се увеличат финансовите средства в Европейския Фонд за Финансов Стабилитет от 440 милиарда на 1 трилион евро, и частните банки да изтрият 50 процента от дълговете на Гърция.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey