петък, 14 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 14.10.2011 10:21:17 UTC

Обновена 14.10.2011 10:21:17 UTC

Вестник Стар съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и иракският външен министър Хошяр Зебари след срещата в Анкара са организирали пресконференция. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е казал, че прироритетната тема на преговорите е бил терора. Вестникът предава, че Давутоглу е отбелязал, че загнездилата се в Ирак терористична организация ПКК представлява заплаха за териториалната цялост и суверинитета на Турция и Ирак и е казал дословно „Трябва да заемем конкретна позиция по въпроса. Турция е решена да сложи край на тези терористични дейности”. Вестникът акцентува, че Хошяр Зебари на свой ред е казал „Не трябва да даваме възможност въпроса с ПКК да навреди на отношенията между двете страни. Вестникът сочи, че по време на вчерашната среща между Зебари и Давутоглу са били приключени подготовките относно заплануваното за месец ноември заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество между двете страни в Истанбул.Вестникът акцентува, че по време на срещата е била постигната съгласуваност за подписването на договор за отварянето на два гранични контролно пропускателни пункта между Турция и Ирак.

Вестник Заман в новината със заглавие „3 годишната пътна карта на турската икономика” съобщава, че вицепремиерът отговарящ за икономиката Али Бабаджан е оповестил средносрочната програма на страната определяща 3 годишната пътна карта на турската икономика. Вестникът предава, че според програмата към края на тази година се очаква икономическия ръст да достигне 7,5 %, а през тригодишния период се прогнозира, че средния икономически ръст на Турция ще бъде 5 %.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че Турските авилонии са поели спонсорството на два гръцки спортни отбора, а именно баскетболния отбор на Кавала и волейболния отбор на Александрополис.

Вестник Хабер Тюрк съобщава за посещението на бившия премиер на Великобритания и специален представител на Близкоизточната четворка Тони Блеър в Турция. Вестникът предава, че Блеър е похвалил Турция и е подновил подкрепата си за пълноправното членство на Турция в ЕС.

Вестник Сабах отбелязва, че противник на турския национален отбор по футбол в плейофите на Евро 2012та ще бъде отбора на Хърватия. Вестникът пише, че първата среща с Хърватия ще се играе на 11ти ноември в Турция, а срещата реванш ще се играе на 15ти ноември в Хърватия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey