четвъртък, 6 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 06.10.2011 10:11:11 UTC

Обновена 06.10.2011 10:11:11 UTC

Вестник Заман съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган от ЮАР е отправил остри послания към Израел. Вестникът отбелязва, че в речта си на конференция на тема външната политика на Турция провела се в административната столица на ЮАР-Претория, премиерът Ердоган е казал следното във връзка с тунелите в Газа „Прокарването на атомна бомба през тези тунели е невъзможно. През тях не минават нито атомно оръжие нито пък фосфорни бомби. Израел бомбардира Газа с фосфорни бомби, които са оръжие за масово поразяване. Употребата на оръжия за масово поразяване е престъпление. Газа е окупирана от танкове. Израел бомбардира дори сградите на ООН в Газа”. Вестникът пише, че изявлението на Ердоган е било посрещнато с бурни аплодисменти. Вестникът предава, че Ердоган е разкритикувал налагането на вето на проекторезолюцията подготвена от европейските членове на Съвета за сигурност на ООН и предвиждаща налагането на санкции на сирийския режим и е казал, че въпреки това вето Турция ще предприеме стъпки срещу администрацията на Дамаск прилагаща несъразмерна сила срещу цивилното население на страната.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Масови протести в съседна Гърция” съобщава, че служителите от частния и държавния сектори на Гърция отново са се изсипали по улиците в протест срещу реформите започнати от правителството в рамките на борбата срещу финансовата криза. Вестникът предава, че 24 часовата генерална стачка в Гърция е парализирала живота в страната. Вестникът акцентува, че освен служителите от държавния и частния сектори и служителите и от другите сектори подкрепят стачката и протестите. Вестникът пише, че между полицията и демонстрантите са избухнали сблъсъци.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Специално предложение от Гейтс към Ердоган” отбелязва, че Бил Гейтс, който е един от най-големите богаташи в света след един месец ще направи важно предложение на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът пише, че Гейтс желаещ да поведе инициативата за контрол върху употребата на никотиновите продукти ще проведе среща с премиера Ердоган, в рамките на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в началото на месец ноември в Кан и ще поиска от него да отправи призив към световните лидери да окажат подкрепа за тази инициатива целяща получаването на дял от богатите страни от продажбата на никотиновите продукти и прехвърлянето на този дял на бедните страни и главно на Африка.

Вестник Стар в новината със заглавие „Покана от Великобритания към турските инвеститори” съобщава, че в речта си на Турско-Британския форум в Анкара министърът на икономиката на Великобритания Винс Кебъл е казал „Намирам за напълно недостатъчен търговския обем от 12 милиарда долара между двете страни. Трябва да укрепим отношенията си за да преодолеем пропастта в сферата на търговията. Турция е една от малкото страни развили едновременно икономиката и демокрацията си. Вестникът сочи, че Кейбъл е предал решителността на Великобритания за установяването на силни търговки връзки с Турция и е казал дословно „Искаме по-голям брой турски предприемачи да инвестират във Великобритания”.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey