неделя, 2 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.10.2011

Преглед на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 02.10.2011 06:52:46 UTC

Обновена 02.10.2011 11:29:40 UTC

Предлагаме ви преглед на по-важните новини намерили място на заглавните страници на някои от отпечатаните в Неделя в Турция вестници.

Започваме прегледа ни с вестник Хюррийет. В новината озаглавена „В Истанбул се учредява Сирийския Национален Съвет”, вестникът съобщава, че след като премиерът Ердоган е отправил посланието, че вече не се доверяват на Бешар Есад и прекъсват всички връзки със сирийската администрация, е била предприета първата конкретна стъпка, целяща да даде на Турция активна роля в изграждането на бъдеща Сирия без Есад. В новината се отбелязва, че е станало категорично, че в Истанбул ще бъде открит националният център на сирийската опозиция, посредством който ще бъдат установени контакти с целия свят. В новината пише, че след откриването на центъра, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще проведе разговор с лидери на сирийската опозиция, и сочи, че главната цел на този център ще бъде сформирането по подобие на Либия, на Преходен Национален Съвет, който ще поеме централизираното ръководство на опозицията и ще води дейности с цел свалянето на режима на Есад и налагането на нов режим.

Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена „Конгресът обяви глоба от 200 милиона долара на Палестина”, съобщава, че след като палестинската администрация предаде, в последствие на приключилите без резултат мирни преговори с Израел, на ООН молбата си за пълноправно членство, американската администрация е започнала да налага финансово давление на Палестина и сочи, че на проведеното вчера заседание на американския конгрес е било решено да се блокира предвидената за Палестина финансова помощ от 200 милиона долара.

Вестник Сабах, в новината под заглавието „Кризисният бюджет на Гърция расте” съобщава, че с всеки изминал ден в Гърция все по-силно се чувства въздействието на икономическата криза и отбелязва, че офицерите от запаса, разгневени поради близо 40 процентното скастряне на пенсионните заплати за пенсионерите над 55 годишна възраст, са нахлули вчера в сградата на Министерството на Отбраната. В новината пише, че въпреки нарежданията на прокуратурата, все още близо 500 училища в страната са окупирани от учениците, които се противопоставят на новите нареждания на Министерството на Образованието. Вестникът пише, че кризата е довела до закриването тази година на 65 хиляди магазина и че очакванията са, през 2012та година броят на закритите магазини да достигне 110 хиляди. В новината се подчертава, че безработицата е достигнала рекордната цифра от 18 процента.

В новината под заглавието „Надеждата на Туриця за Оскар”, вестник Йени Шафак съобщава, че филмът на режисьора Нури Билге Джейлан „Едно време в Анадола” се е кандидатирал за кандидат на наградата на Американската Филмова Академия, „Оскар”, в категорията за „Най-Добър Чуждестранен Филм”. Вестникът пише, че се очаква филмът, получил на 64тия филмов фестивал в Кан Голямата Награда на Журито, да бъде избран сред кандидатите за наградата „Оскар” в категорията на чуждестранните филми. В новината се отбелязва, че във филма главните роли играят известни турски артисти като Мухаммет Узунер, Йълмаз Ердоган, Танер Бирсел и Фърат Танъш.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey