събота, 1 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.10.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 01.10.2011 06:58:10 UTC

Обновена 01.10.2011 06:59:20 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Миллийет. Вестникът се е спрял на посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Македония. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган е произнесъл слово на дипломната церемония на Балканския Университет и е подчертал, че докато някои страни в света полагат усилия, за да разгърнат диалога между цивилизациите, други страни искат да предизвикат конфликт на цивилизациите. Ердоган е посочил, че още от самото начало на човешката история винаги е имало подтиснати и подтисници и че империалистическите сили никога няма да се откажат от амбициите, но че светът трябва да си постави за цел да освободи по-голямата част от човечеството от властта на подтисниците.

Вестник Джумхурийет, в новината озаглавена „Убит бе глобалният терорист Ел Елваки” пише, че в Йемен е бил убит Имам Ел Елваки, който бе обявен от САЩ за „Глобален Терорист” поради близките си връзки с терористичната организация Ел Каиде. В новината се съобщава, че Ел Елваки, който е с американско гражданство, е бил убит вчера по време на въздушна атака срещу два автомобила в провинция Мариб. Вестникът сочи, че заедно с Ел Елваки са били убити и някои негови близки съратници, между които още един американски гражданин.

В новината озаглавена „Блокирана бе собствеността на Есад” вестник Сабах пише, че след политическите санкции предприети от Турция срещу Бешар Есад поради насилията прилагани срещу опозицията в Сирия, Турция е приела и някои санкции в сферата на икономиката и е закрила въздушното, водното и сухопътното си пространство за тази страна. Вестникът сочи, че това решение ще бъде последвано и от ново решение и че Анкара в момента обсъжда въпроса за замразяването на собствеността на Есад и семейството му в Турция.

В новината под заглавието „Дезертьорите в Сирия воюват с армията” вестник Хюррийет съобщава, че вчера след петъчния молебен отново в редица градове в Сирия са били организирани антиправителствени демонстрации, в които са участвали и много жени. В новината пише, че сирийски правозащитни организации са съобщили, че в резултат на огъня открит от сирийските сили за сигурност срещу демонстрантите, са били убити най-малко 30 души и че 11 от тях са били дезертьори от сирийската армия, воюващи на страната на опозицията.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey