четвъртък, 20 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.10.2011 11:41:50 UTC

Обновена 20.10.2011 11:41:50 UTC

Вестник Заман предава изявленията на президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган относно терористичното нападение в община Чукурджа, окръг Хаккяри. Вестникът отбелязва, че Гюл е казал „Тези, които ни причиняват тези страдания ще заплатят жестоко. Оказващите подкрепа за терористите също трябва да си вземат поука и да приемат последствията. Светът трябва да бъде наясно, че Турция ще се бори до пълното ликвидиране на терора”, а премиерът Ердоган е казал „Нека всеки бъде наясно, че няма да преклоним глава пред нито едно нападение. Няма да пожертваме и педя от родната земя. Няма да направим отстъпки. По следите сме на всеки оказващ пряка и косвена подкрепа”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „ЕС заклейми остро терористичните нападения” пише, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е заклеймила терористичните нападения в Турция. Вестникът отбелязва, че в писменото изявление на Аштън се посочва „Новините за това коварно терористично нападение ме покрусиха. Остро заклеймявам нападенията” и е предала своите съболезнования на семействата на жертвите на терористичното нападение, а така също е пожелала скорошно оздравяване на ранените.

В новината със заглавие „Обама заклейми нападението” вестник Ватан съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е публикувал послание заклеймяващо терористичното нападение в Хаккяри. Вестникът пише, че в посланието си Обама е отбелязал „САЩ остро заклеймява това терористично нападение срещу Турция която е един от най-близките и силните ни съюзници”.

Вестник Заман съобщава за заседанието на Комисията за икономическо и търговско сътрудничество ИСЕДАК на организацията за Ислямско сътрудничество в Истанбул. Вестникът отбелязва, че във встъпителното си слово на откриването на заседанието президентът Абдуллах Гюл е казал, че пътят за излизането от икономическата криза с най-малко последици е увеличаването на търговския обем межди страните членки на Организацията. Вестникът предава, че президентът Гюл се е спрял и на Арабската пролет и е поискал от лидерите да предводителстват промените вместо да се съпротивляват.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Голяма награда за презентациите на Турция” предава, че туристическите реклами на Турция в чужбина са били удостоени с редица награди. Вестникът сочи, че рекламните кампании на турския туристически сектор в Европа са били удостоени с награди в различни категории във Великобритания, Германия и Холандия. Вестникът пише, че рекламите на Турция окачени върху такситата в Лондон, Манчестър и Бирмингам са били избрани за „Най-творческа реклама”.

Вестник Хюрриет съобщава, че международната рейтингова агенция „Мудис” е понижила с кредитния рейтинг на Испания от Аа2 на А1. Вестникът отбелязва, че международната рейтингова агенция „Мудис” е предупредила, че има риск страната да пострада силно от европейската дългова криза.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey