вторник, 4 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.10.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 04.10.2011 07:13:23 UTC

Обновена 04.10.2011 07:17:42 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с вестник Миллийет. В новината озаглавена „Нападение срещу джамия в Израел доведе до сблъсъци с арабите” вестникът пише, че вчера сутринта е била нападната джамията в населеното с араби село Туба-Зангария в северната част на Израел, и са били подпалени килимите и екземпляри на свещенната за мюсюлманите книга Корана. Вестникът сочи, че протестиращите срещу нападението араби са спрели движението по пътищата и са нападнали полицаите.

Вестник Радикал, в новината озаглавена „Шимон Перез съжалява за нападението срещу джамия” съобщава, че президентът на Израел Шимон Перез е изразил остра реакция по повод опожаряването на джамията в село Туба-Зангария. В новината се съобщава, че Перез е посетил, придружаван от религиозните лидери на мюсюлманската, юдейската, християнската общности селото и е отбелязъл, че е останал дълбоко покрусен от това нападение. Той е посочил, че нападението е незаконно, неетично и не отговаря на ценностите изповядвани от юдейството.

Вестник Тараф в новината озаглавена „Арабската пролет задълбочи изолацията на Израел”, пише, че отпътувалият на посещение в Израел с цел контакти с израелски и палестински служители министър на отбраната на САЩ Леон Панетта е отбелязал, че „Арабската пролет” е задълбочила самотата на Израел в региона на Близкия Изток и че е много важно да се направи всичко необходимо и възможно с цел да се окаже помощ за нормализирането на отношенията на Израел с Турция и Египет. Панетта е подчертал, че няма съмнения, че Израел ще запази военното си преимущество в Близкия Изток, но че трябва да бъде зададен въпросът дали военното преимущество ще бъде от полза, ако продължи да нараства изолираността на Израел.

Вестник Йени Шафак, в новината озаглавена „Направете ме крал, и ще си отида”, съобщава, че британският вестник Гардийън е съобщил, че по време на преговорите с Великобритания, намиращият се в неизвестност свален лидер на Либия Муамер Кадафи е поискал да получи символична монаршеска титла като тази на британската кралица Елизабет 2ра.

Същият вестник съобщава, че лидерът на Преходния Национален Съвет на Либия Абдулджелил е подчертал, че е било сформирано ново временно правителство което ще остане на власт до оповестяването на пълната победа над Кадафи и освобождаването на цялата страна.

Вестник Сабах в новината озаглавена „В Пакистан бяха убити 12 шиити” пише, че въоръжени лица са нападнали шиити в околностите на столицата на провинция Белуджистан Кетта. В новината се подчертава, че нападателите са спрели един автобус, в който са пътували шиити, и са открили неприцелен огън, в резултат на който са били убити 12 и ранени 6 души.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey