събота, 22 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.10.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.10.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 22.10.2011 07:27:53 UTC

Обновена 22.10.2011 11:27:43 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Сабах. Вестникът съобщава, че министърът на външните работи на Иран Али Екбер Салихи е пристигнал на официално посещение в Анкара. Вестникът сочи, че в изявлението за журналисти, направено на летище Есенбога в Анкара, Салихи е казал, че споделят болката на турския народ. В новината се съобщава, че иранския външен министър е разговарял с външния министър на Турция Ахмед Давутоглу, след което Давутоглу и Салихи са организирали съвместна пресконференция, на която Давутоглу е подчертал, че двете страни ще продължат сътрудничеството си в борбата с терористичните организации ПКК и ПЕЖАК, и в бъдеще ще предприемат общи стъпки въз основа на съвместен план целящ ликвидирането на двете терористични организации.
В новината озаглавена "Краят на един период" вестник Хюррийет пише, че президентът на САЩ Обама е оповестил 31ви декември като крайна дата за изтеглянето на американските сили от Ирак. В новината пише, че в изявлението направено след видео-конференция с иракския премиер Нури ел Малики, Обама е организирал пресконференция и е казал, че всички американски войници ще се завърнат в родината до края на настоящата година и след близо девет години ще бъде сложен край на военната интервенция на САЩ в Ирак.
В новина на икономическа тема същият вестник съобщава, че Конфедерацията на турските индустриалци и бизнесмени ще организира в Истанбул мероприятие на име Търговски мост Турция-Свят, което ще протече в периода 27-28ми октомври. Вестникът сочи, че мероприятието ще се проведе с участието на фирми работещи в секторите на земеделието, хранително-вкусовата промишленост, животновъдството, домашните електроуреди и че се очаква да присъстват 750 бизнесмена от 85 страни.
В новината озаглавена "Най-доброто посолство е във Вашингтон" вестник Миллийет съобщава, че американския вестник Вашингтон Пост Експрес е организирал конкурс за най-добро чуждестранно посолство и че посолството на Турция във Вашингтон е било избрано за най-доброто чуждестранно дипломатическо представителство в САЩ. В новината пише, че сред доводите за този избор е посочено, че в течение на годината турското посолство във Вашингтон е организирало редица културни мероприятия на различни тематики и благодарение на тях столицата на САЩ е изпъкнала на преден план като столица с много културни активности. В новината пише, че съществена роля за избора е изиграла и обществената и благотворителна дейност на турското посолство във Вашингтон.
Вестник Заман съобщава, че след 50 годишен период от гара Сиркеджи в Истанбул отново на път ще потегли влакът, който бе отвел преди половин век първите турски гастарбайтери в Германия. В новината пише, че церемонията на 26ти октомври по изпровождането на влака ще бъде излъчвана директно по телевизионните канали ТРТ-Хабер и Байеришер Рунтфук. В новината се подчертава, че това мероприятие е било организирано под егидата на Турското Радио и Телевизия.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey