сряда, 12 октомври 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.10.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.10.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.10.2011 10:46:17 UTC

Обновена 12.10.2011 10:46:17 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Подкрепа от европейските лидери за Турция” съобщава, че председателят на либералната група в Европейския парламент Гай Верхофстад е казал, че днес са налице много по-валидни причини за пълноправното членство на Турция в ЕС, от колкото през 2004та година, когато бяха започнати присъединителните преговори. Вестникът пише, че Верхофстад, който се намира на посещение в Турция е казал „Най-важната причина е растящия икономически потенциал на Турция и важното стратегическо значение, което притежава”.

Вестник Стар отбелязва, че в речта си на конференцията на тема „Кризите и възможностите от глобализацията” в Истанбул бившият премиер на Великобритания Тони Блейр е посочил, „По настоящем Турция е една от най-интересните страни в света. Тъй като е страна, която се променя с голяма скорост, има претенции и притежава отличен икономически потенциал. Днес външния свят е съсредоточен върху Турция и следи от близо тази страна”.

В новината със заглавие „1000 палестинци в замяна на Гилат” вестник Ватан пише, че Хамас се е договорил с Израел за пускането на свобода на 1000 палестинци в замяна на ефрейтор Гилат Шалит, който е държан в плен от 5 и половина години. Вестникът отбелязва, че израелският кабинет, който снощи заседава извънредно е одобрил споразумението подписано в Кайро и че според споразумението Гилат ще бъде освободен в началото на месец ноември.

В новината със заглавие „В Адъяман бе установен нов залеж на петрол” вестник Заман съобщава, че в рамките на дейностите за търсене на петрол областната дирекция на анонимното сдружение „Тюркие Петроллери” в Адъяман е бил открити нови залежи на петрол. Вестникът предава, че ежедневния производствен капацитет от отворения кладенец е 400 барела.

Вестник Радикал отбелязва, че турският ювелирен сектор се нарежда на второ място в света след Индия. Вестникът пише, че ежегодно Турция осъществява износ на златни накити на стойност 1 милиард и 500 милиона долара за 70 страни.

Вестник Хюрриет съобщава, че в последната среща от елиминациите за Европейското първенство по футбол през 2012та година турският национален отбор е победил отбора на Азербайджан с резултат 1 на 0. Вестникът предава, че Турция, която се е наредила на второ място в групата си се е класирала за плейофа.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 12.10.2011

Материали за Турция в чуждите медии

Изпратена 12.10.2011 10:22:56 UTC

Обновена 12.10.2011 10:22:56 UTC

....Издаваният в ЮАР вестник" Business Day "помества новина за официалното посещение на премиера Р.Т.Ердоган в ЮАР.Според вестника посещението на Ердоган е продължение на започнатия диалог между двете страни по двустранни, регионални и международни въпроси.

В новината се споменава с похвала за турската икономика и се отбелязва,че според икономистите политическата стабилност и успешното икономическо ръководство на Турция са обезпечили устойчивостта на икономиката при кризисни условия.Международната инвестиционна банка "Голдман Сач" е прогнозирала, че до 2020 година Турция ще се превърне в третата по големина икономика в Европа,пише вестникът.

....Осведомителна агенция "Ройтерс" предаде думите на премиера Ердоган,че макар СС на ООН не успя да вземе решение за налагане на международни санкции на Дамаск,Турция ще предприеме санкции към Сирия.

В изказване по време на посещението си в ЮАР Ердоган е казал,че сирийската администрация е загубила уважението на народа си и въпреки обещанията да въведе реформи все още не е предприела необходимите стъпки.

....Британският вестник "The Guardian" се спира на възгледите на британския външен министър Хейг относно Турция.Вестникът отбелязва думите на Хейг :"Турция е бързо растящ играч на международната арена и е една от най много проучваните страни.Ако питате с кого сме разговаряли най често по телефона,отговорът е ,че Турция е на същата честота като държавния секретар Хилари Клинтън”.

В новината се привлича внимание,че британският външен министър настоява много за присъединяването на Турция към ЕС.”...Членството на Турция е стратегическа необходимост.Присъединяването и към ЕС ще донесе ползи от икономически аспект.Изолирането на Турция ще бъде голяма и недалновидна грешка”.

....Алжирският вестник" Ел Ватан" помества коментар във връзка с изказването на френския президент Никола Саркози по време на посещението му в Армения.Според вестника предвид понижения рейтинг на Саркози в обществените анкети преди изборите във Франция през 2012 година,той се опитва да се понрави на арменската общност във Франция и да спечели гласовете им с думите си във връзка със събитията от 1915 година.

Вестникът сочи,че Сарокзи е смятал, че ще набере точки от повдигането на исторически въпроси, но отговорът на Турция не е закъснял и външният министър Ахмет Давутоглу е заявил,че Франция трябва да направи равносметка на миналото си. В изявленията си Давутоглу е припомнил колониалното минало на Франция и по специално в Алжир.Той е подчертал и дискриминативното отношение към чужденците във Франция.

..."Турция продължава да бъде добра инвестиционна дестинация ".Под това заглавие издаваният на английски език в ОАЕ вестник "Gulf News" се спира на Турция.Вестникът отбелязва,че Турция е едновременно европейска и азиятска страна и притежава характеристиките както на западна ,така и на ислямска страна.

Новината сочи,че Турция си е поставила за цел до 2023 година да увеличи нивото на брутния национален продукт до 2 трилиона долара. От основаването на републиката в страната се изживява най-големият икономически растеж и през последните 8 години в Турция са били вложени 94 милиарда долара чуждестранни инвестиции.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey