петък, 24 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.06.2011

Преглед на турския печат

Изпратена 24.06.2011 09:28:30 UTC

Обновена 24.06.2011 09:28:30 UTC

---Вестник Стар съобщава ,че президентът на Турция Абдулах Гюл е приел държавния лидер на Палестина Махмуд Абас.Вестникът сочи, че Гюл е посрещнал лично на почетния вход на резиденция Чанкая палестинския лидер Абас и е заявил,че преди да направят постъпки пред ООН за основаване на независима палестинска държава трябва да премахнат двустранното управление. Махмуд Абас ,който от 2009 година насам провежда редовни 6 месечни консултации в Турция, след взетото решение от Ел Фетих и Хамас за сформиране на единно правителство е пояснил пред президента Гюл "безсрочно отложения процес",за което било решено завчера.

...Вестник Заман в новина озаглавена "Раздвижване на границата" съобщава,че сирийските бежанци ,бягащи от насилията и размириците в Сирия пресичат масово турско-сирийската граница и вчера са били изживени тревожни часове.Вестникът сочи,че сирийската армия провежда операции срещу противниците на режима и военните части са напреднали толкова близо до границата, че действията им могат да се наблюдават от турските погранични села. Вчера сутринта сирийски военни части са навлезли с 30 танка в село Харапчьоз и 600 сирийци са избягали на турска територия,пише вестникът.

.....Вестник Сабах съобщава,че операцията на НАТО срещу Либия продължава. Вестникът отбелязва,че либийският лидер Кадафи е отправил предизвикателно послание към света. В обръщение, излъчено по държавната телевизия, Кадафи е обвинил държавите от НАТО, че умишлено атакуват цивилни обекти и причиняват смъртта на невинни граждани. Кадафи се заканил, че ще продължи борбата докрай и няма да се откаже от властта дори ако НАТО продължи още 100 години бомбардировките си.

.....Вестник Йени Шафак пише,че американският президент Барак Обама е оповестил плана за изтеглянето на американските части от Афганистан.Той е заявил,че започвайки от следващия месец до края на годината ще бъдат изтеглени 10 хиляди американски военнослужащи от Афганистан,а до края на следващото лято общо 33 хиляди войници ще са се завърнали по домовете си.

Обама е уведомил, че през месец май следващата година форумът на НАТО ще се състои в Чикаго и съюзниците от НАТО и техните партньори ще разискват организацията на следващия етап от процеса на преобразования в Афганистан . .

....Вестник Заман в новината си озаглавена "Тайната на турския учител е саможертвата" съобщава,че на 9- тата Международна олимпиада по турски език в Анкара, пристигналите от 130 страни ученици са се надпреварвали в познанията си по турски език, а техните преподаватели по турски език са се състезавали в категориите "техника на преподаване" и "обща култура".Вестникът сочи,че първо място в това състезание е спечелил 31 годишният Сонер Афат, преподавател по турски език в Афганистан.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey