четвъртък, 30 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКСИЯ ПЕЧАТ 30.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКСИЯ ПЕЧАТ 30.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.
Изпратена 30.06.2011 10:24:53 UTC

Обновена 30.06.2011 10:24:53 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция пое ключова роля след постигнатото примирие” съобщава, че Великобритания, която оглавява операциите на НАТО в Либия срещу режима на Муамер Кадафи, е представила на опозицията „Доклад за стабилност” по въпроса с Либия. Вестникът отбелязва, че в доклада подготвен от британското министерство по международното развитие се отбелязва, че Австралия, Турция и ООН ще окажат помощ относно основните услуги; А Турция, САЩ и международните финансови учреждения ще поемат лидерска роля за възстановянатето на икономиката. Вестникът предава, че докладът ще бъде поставен на обсъждане на заседанието на Контактната група за Либия, която ще се проведе на 15 и 16ти юли в Истанбул под домакинството на Турция.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „На площада Тахрир отново бе пролята кръв” съобщава, че площадтът Тахрир в египетската столица Кайро приеман за център на народните бунтове в резултат, на които бе свален държавния глава Хюсню Мубарек, вчера отново е бил сцена на кървави сблъсъци. Вестникът отбелязва, че са избухнали сблъсъци между полицията и демонстрантите събрали се на площад Тахрир за да възпоменат своите близки загинали по време на народния бунт и за да отправят призив за ускоряването на съдебните процеси срещу бившето ръководство на страната и главно срещу бившия държавен глава Хюсню Мубарек. Вестникът отбелязва, че по време на сблъсъците са били ранени над хиляда души сред, които голям брой полицаи и че над 120 души приети на лечение в болниците са били повлияни тежко от сълзотворния газ.

Вестник Радикал в новината със заглавие ”Талибаните нападнаха хотел” пише, че в Афганистан, където до края на годината ще бъдат изтеглени 10 хиляди американски военнослужещи, талибаните са нападнали един от престижните хотели в столицата Кабул и в продължение на 4 часа предизвикали ужас и паника. Вестникът предава, че по време на сблъсъците афгански командоси в подкрепление от хеликоптери на НАТО са обезвредили 9мата талибани нападнали хотела. По време на сблъсъците са загинали 9 афгански цивилни граждани мнозинството, от които служители в хотела и двама полицая.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Гърция си пое дълбоко дъх” съобщава, че гръцкият парламент е одобрил новия пакет с икономически мерки, чието отхвърляне бе в състояние да предизвика фалита на страната. Вестникът отбелязва, че с приемането на въпросния пакет с мерки, ЕС, МВФ и гърцкото правителство са си поели дълбоко дъх. Вестникът пише, че пакета предвиждащ икономисването на 28 милиарда евро е бил приет със 155 гласа „За” срещу 138 гласа „Против”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Паника от ядрена авария в САЩ” съобщава, че ядрената лаборатория в Лос Аламос в щата Ню Мексико в САЩ е заплашена от горските пожари, които избухнаха в неделя. Вестникът предава, че по настоящем ядрената лаборатория се намира на няколко километра разстояние от пожарите, но че ръководството на лабораторията е взело спешни мерки за защита на всички радиоактивни и други опасни материали.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey