сряда, 29 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.06.2011 10:10:55 UTC

Обновена 29.06.2011 10:10:55 UTC

Вестник Заман пише, че вчера е било открито 24тото Велико национално събрание на Турция /ВНСТ/ и че под председателството на най-възрастния член на парламента Октай Екши, който бе избран за временно изпълняващ функциите на председател на парламента депутатите са положили клетва. Вестникът отбелязва, че на церемонията по полагането на клетва е взел участие и президента Абдуллах Гюл.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Новият директор на МВФ е Лагард” съобщава, че Съветът на изпълнителните директори на МВФ е избрал министъра на финансите на Франция Кристин Лагард за директор на Фонда. Вестникът акцентува, че Лагард е първата жена директор на МВФ и припомня, че предходният директор на Фонда Доминик Щраус Кан бе подал оставка след като срещу него бяха повдигнати обвинения за сексуално посегателство.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Третото поколение емигранти предпочитат Турция” отбелязва, че професор доктор Рауф Джейлян от университета Оснабрюк в Германия е посочил, че има обрат в миграцията на научни кадри и че през 2008ма година близо 35 хиляди германски граждани от турски произход, сред които голямо брой лекари и инженери са напуснали Германия. Вестникът пише, че професор Джейлян е акцентувал, че през последните 10 години поради противоречията в германската политика за ингерцаия е бил отбелязан спад в броя на турците правещи постъпка за получаването на германско гражданство.

В новината със заглавие „Турската икономика е най-добра сред тази на развиващите се страни” вестник Радикал съобщава, че директорът за Европа на Международния финансов институт Джефри Андерсън е отбелязал, „Турция има влиятелна и бързо развиваща се икономика. Инфлацията и обществените дългове спаднаха. Турската икономика е най-добра сред тази на развиващите се страни”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Турция е източник на гордост” отбелязва, че във връзка с включването на джамията Селимие и джамийския комплекс към нея в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай е казал, „За първи паметник на културата в Турция, датиращ от Османския период бе включен директно в Списъка на световното културно наследство. Това събитие е много радващо и носещо гордост”.

Вестник Ватан съобщава за събитията, на които е сцена Гърция. Вестникът предава, че демонстрантите в Гърция, която е на прага на фалита поради своя дълг от 340 милиарда евро, протестират пакета с нови икономически мерки, който ще бъде гласуван днес от парламента на страната, са превърнали столицата Атина в бойно поле. Вестникът пише, че близо 20 хиляди демонстранти събрали се на площад Синтагма в Атина са нападнали хотелите и магазините.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 29.06.2011

Новини в чуждия печат

Изпратена 29.06.2011 10:26:48 UTC

Обновена 29.06.2011 10:26:48 UTC

..Издаваният в Катар вестник Ел Шарк съобщавайки за официалното посещение на емира на Катар Шейх Хамад Бин Халифе ел Тани в Анкара помества и репортажа направен с президента на Турция Абдулах Гюл по този повод.

Президентът Гюл е изразил задоволството си от посещението на шейха и е заявил,че ръководствата на двете братски страни полагат старание за провеждане на редовни консултации във всички области. Вестникът сочи че в отговор на въпрос Гюл е отбелязъл решителността и амбицията на Турция в процеса на пълноправното членство в ЕС и е привлякъл вниманието върху трудното протичане на този процес.

Гюл е изразил огорчението си от проливаната кръв и прилаганото насилие в Сирия вместо да се прибегне до пътя на диалога и демокрацията.Президентът Гюл е изказал желанието на Турция за възстановяването на стабилността в Сирия и е подчертал ,че нестабилността води до повече кръвопролития и разцепление в страната.

На въпроса дали Турция ще продължи да приема бежанците от Сирия Гюл е дал положителен отговор и е казал,че това е хуманитарна криза спрямо която Турция не може да остане безпристрастна.

...В новина поместена във вестник Гулф Нюз,издаван в ОАЕ, се съобщава че 4 фрегати от Турция ще служат в силите за защита на Аденския залив за да бъде осигурена морската сигурност и стабилност и Турция и ОАЕ ще проведат съвместни военноморски учения за борба с морските пирати.

Командващият турските военноморски части в ученията адмирал Синан Ертугрул е заявил,че мисията им е стартирала с идеята да се защитят от морски пирати търговските кораби в района и операцията има за цел да възпира и предотвратява пиратските действия в международния транзитен коридор Аденски залив-Арабско море - Индийския океан.

...Публикуваният на английски език в Ливан вестник Дейли Стар съобщава за бързото развитие на турската икономика .Вестникът сочи, че в периода от 2002 до 2007 година Турция е регистрирала непрекъснат икономически растеж и не е била повлияна силно от глобалната икономическа криза.

Турция е успяла да излезе от статута на средното ниво на приходи и от 2012 година нататък се потготвя да влезе в категорията на високоразвитите страни, а капацитетът и за привличане на чужди инвестиции бързо се разширява,сочи вестникът.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey