неделя, 19 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.06.2011

Обзор на новините по страниците на неделните турски вестници...

Изпратена 19.06.2011 06:55:10 UTC

Обновена 19.06.2011 06:55:10 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с новина на вестник Хюррийет. В новината озаглавена „ООН благодари на Турция” вестникът съобщава, че представителят в Турция на висшия комисариат на ООН за емигрантите Карол Бачелор е посетил палатковото градче в община Алтънйозю в окръг Хатай, в който са настанени сирийски бежанци, и е разговарял с бежанците, и преди да напусне лагера е направил изявление, в което е отбелязал, че бежанците се снабдяват с всичко необходимо и е благодарил на Турция за помощта, която оказва на тези бежанци. Бачелор също така е казал, че и ООН ще окаже помощ на Турция.

В новината озаглавена „Помощ от Европа за Газа” вестник Хабер Тюрк пише, че корабът на европейската организация за хуманитарни помощи „Майлз оф Смайлз” с 60 доброволци на борда, който превозва хуманитарни помощи за Ивицата Газа е пристигнал в Египет. В новината се отбелязва, че корабът превозващ учебни пособия, 20 линейки, медикаменти и лекарства, играчки и други помощни материали е закотвил в пристанището Искендерун.

Вестник Миллийет е поместил статия публикувана по страниците на американското списание Таймз под заглавието „Ердоган-Човек от народа”. В статията пише, че след Ататюрк, Ердоган е най-популярният лидер реформист в историята на Република Турция. Вестникът сочи, че в статията на Таймз се подчертава, че икономическите успехи постигнати от правителството на Ердоган са изиграли главна роля за изборната победа.

В новина на културна тема вестник Ватан пише, че прочутият турски певец и композитор Зюлфю Ливанели е изнесъл концерт в САЩ. В новината се отбелязва, че въпреки дъжда, в Сантръл Парк в Ню Йорк са се събрали хиляди почитатели на музиката на Зюлфю Ливанели. Вестникът припомня, че концертът е бил организиран в рамките на третото мероприятия „Истанбуляйв” организирано в Ню Йорк.

Вестник Стар, в новина също на културна тема се е спрял на концерта на световно известния певец Рики Мартин в Истанбул. Вестникът пише, че Рики Мартин е излязъл на сцената в Куручешме Арена придружаван от рицар и е разпалил слушателите с горещите латиноамерикански песни които е изпълнил. Вестникът сочи, че Рики Мартин е носител на наградата Грами и в света са били продадени 55 милиона албума.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey