събота, 25 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.06.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.06.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници....

Изпратена 25.06.2011 07:19:38 UTC

Обновена 25.06.2011 07:19:38 UTC

Днешния ни преглед на турския печат ще започнем с новина на вестник Сабах озаглавена „Или доброволно, или насила”. Вестникът сочи, че в изявление за катарския вестник Ел Шарк, президентът на Турция Абдуллах Гюл е подчертал, че някои от режимите в Близкия Изток пренебрегват вятъра на промените в региона и e припомнил, че след като в Сирия са започнали протести и вълнения са препоръчали на сирийската администрация да предприеме активни стъпки за реформи. Гюл подчертава, че е необходимо в Сирия да бъде възстановен стабилитетът, но ако исканията на народните маси не бъдат посрещнати тогава събитията може да прераснат в неконтролируеми и това ще доведе до проливането на още повече кръв. Гюл заявява, че това е сценарий, който Турция не желае да се осъществява.

Вестник Радикал в новината озаглавена „Ердоган обяви мобилизация за независима Палестина” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган оказва пълна подкрепа на обявяването на независима палестинска държава. В новината пише, че Ердоган е разговарял в премиерската резиденция с държавния лидер на Палестина Махмуд Аббас и е подчертал, че ще предприемат активна дейност в света, за да осигурят подкрепа за членството на Палестина в ООН със статута на независима държава. Вестникът предава думите на Ердоган, че оказват пълна и решителна подкрепа на желанието на Палестина за членство в ООН.

Вестник Хабер Тюрк пише в новината под заглавието „Привържениците на лаицизма в Египет ще се съберат на площад Тахрир за да поискат нова конституция”, че 1 милион египтяни, привърженици на принципа за светска държава, боейки се от това, че консервативните среди в страната ще излязат с победа от изборите и ще подготвят самостоятелно новата конституция на страната, са изразили преди изборите искането за подготовката на демократична и лаическа нова конституция. Вестникът сочи, че 1 милион привърженици на лаицизма са поискали подкрепата на народните маси посредством послания в интернета и са подчертали, че ако насрочените за 8ми юли избори не бъдат отложени ще организират протестна демонстрация на площад Тахрир в Кайро. Вестникът пише, че според лаическите среди, организации като Мюсюлмански Братя няма да се съобразят след изборите с исканията на опозицията.

В новина на икономическа тема вестник Хюррийет съобщава, че след продължила два дена среща на високо равнище лидерите на страните членки на ЕС са се договорили над нов пакет с икономическа помощ за Гърция. Вестникът пише, че съюзът е взел решение да оказва на Гърция икономическа помощ до 2014та година и че размерът на помощта, която ще бъде оказана на Гърция ще се определи на заседанието на трети юли на министрите на икономиката на страните от Еврозоната. В новината пише, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е отбелязал, че новият пакет с икономическа помощ за Гърция ще бъде подобен на първия пакет от 110 милиарда евро, който бе предоставен на Гърция през май 2010та година съвместно от страна на ЕС и Международния Валутен Фонд.

turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey