понеделник, 27 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.06.2011 10:36:55 UTC

Обновена 27.06.2011 10:36:55 UTC

Вестник Радикал в новината със заглавие „Военно шоу в Баку” пише, че непосредственно след приключилите безрезултатно преговори по въпроса с Нагорни Карабах е бил отбелязан Деня на Въоръжените сили на Азербайджан. Вестникът предава, че на парадното шествие на площад Азатлък в азербайджанската столица Баку, 6 хиляди военнослужещи са преминали по полщада придружавани от танкове последна технология, ракетни остановки и бронирани машини, а така също са били направени демонстрации на въздушна акробатика с бойни самолети и хеликоптери. Вестникът отбелязва, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е казал, че военните разходи, които през 2003та година бяха около 160 милиона долара миналата година са били увеличени на 2 милиарда и 150 милиона долара, а през 2011 година са били заделени 3 милиарда и 300 милиона долара.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Кадафи няма да остави президентския пост” съобщава, че либийската администрация е оповестила, че държавният глава Муамер Кадафи не възнамерява да оставя президентския пост нито пък да напуска Либия. Вестникът отбелязва, че след изявлението на либийската опозиция, че очакват във възможно най-кратък срок предложение, което да сложи край на сблъсъците в Либия, говорителят на либийската администрация Муса Ибрахим е казал „Кадафи остава тук. Той управлява страната, няма да напуска Либия и няма да подава оставка. Няма да преклоним глава пред престъпните чети окупиращи градовете ни”.

Вестник Ватан предава, че сирийската армия дислоцирала свои подразделения в град Харапджьоз разположен на 500 метра от границата с Турция, е започнала да струпва военнослужещи и на границата с Ливан, който е друг маршрут използван от сирийците бягащи от насилията в страната. Вестникът акцентува, че сирийската държавна агенция САНА е съобщила, че армията е приключила струпването на военнослужещи на турската граница и е установила контрол. Вестникът сочи, че турските военнослужещи също са разгърнали мерките за сигурност на границата.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Оказването на помощ на Гърция ще въвлече Европа в криза” съобщава, че директорът на централната банка на Великобритания Мервин Кинг е казал следното във връзка с помощта планирана да се отпусне на Гърция „Отпускането на налична помощ за Гърция няма да има никаква полза за страната. Тази помощ ще въвлече и останалите страни в Европа в криза”. Вестникът акцентува, че някои икономисти са предупредили, че помощният пакет може да предизвика сътресение в Еврозоната и че кризата в Гърция може да се превърне в „Европейския Леман Брадърс”.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey