четвъртък, 16 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.06.2011 10:40:14 UTC

Обновена 16.06.2011 10:40:14 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Няма да затваряме границата за сирийските бежанци” предава изявлението на външния министър Ахмет Давутоглу. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу, който замина за Хатай за да посети сирийските бежанци оставащи в палатковите градчета построени от Турския червен полумесец е казал „Не може и да става дума за затваряне на границата за сирийките ни братя”. Вестникът предава, че Давутоглу е наблегнал на деликатността на въпроса и е акцентувал, че ако нарастне броя на сирийските бежанци въпросът ще придобие международно измерение. Вестникът предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган след телефонния разговор във вторник със сирийския лидер, вчера на посещение в Анкара са пристигнали специалният представител на Есад, Хасан Тюркмани и заместник министъра на външните работи на Сирия Абдюлфеттах Аммура и са провели среща с премиера Ердоган по време на която са обсъдили развоя на събитията в Сирия.

Вестник Хабер Тюрк акцентува, че турското правителство се интересува от близо от сирийските бежанци и че са били взети на работа детски психолози владеещи арабски език.

Вестник Стар в новината със заглавие „Анджелина Джоли ще посети Хатай” съобщава, че световно известната холивудска актриса и посланик на добра воля на ООН Анджелина Джоли е поискала да посети лагера на сирийските бежанци приютили се в Турция. Вестникът предава, че дипломатическите източници са посочили, че Анкара е дала положителен отговор на искането на Джоли.

Вестник Йени Шафак съобщава, че Турция се е превърнала в притегателен център за транспортните компании на страните от ЕС поради близостта си с енергийните източници като петрол и природен газ. Вестникът отбелязва, че тези страни искат да бъдат разширени транспортните коридори и главно шосейните и ЖП пътищата в Турция подкрепяни от ООН. Вестникът предава, че мащабните логистични инвестиции ще доближат Турция до енергийните източници и ще превърнат страната в разпределителен център за доставките на петрол и природен газ за света.

Вестник Заман в новината със заглавие „Участниците в олимпиадата бяха посрещнати много възторжено” съобщава, че вчера е бил даден старт на 9тата Международна олипиада по турски език с грандиозна церемония в двореца Долмабахче в Истанбул. Вестникът отбелязва, че министърът на образованието на Турция Ниймет Чубукчу е казала, че в период, когато светът е сцена на политически кризи и кръвопролития е много радостна, че Турция е домакин на една такава организация поощряваща мира и обичта. Вестникът акцентува, че децата пристигнали от четирите краища на света изпълняват песни и стихотворения на турски език.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Спад на безработицата” съобщава, че Турският статистически институт е оповестил данните за безработицата за месец март. Вестникът предава, че през месец март е бил осъществен спад на безработицата от 2,9 % в сравнение със същия период на миналата година и спад от 0,7% в сравнение с предходния месец.

ТРТ / Turkish Mass Media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey