четвъртък, 23 юни 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.06.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.06.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.06.2011 10:43:03 UTC

Обновена 22.06.2011 10:43:03 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Хилари Клинтън ще пристигне на посещение в Турция” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама, който е потърсил по телефона премиера на Турция Реджеп Тайип Еродган е казал, че идния месец на посещение в Турция ще пристигне държавния секретар Хилари Клинтън. Вестникът акцентува, че Обама е поискал въпроса със Сирия да бъде обсъден обстойно. Вестникът предава, че по време на телефонния разговор продължил 50 минути премиерът Ердоган е казал, че в обръщението си към народа сирийския лидер Бешар Есад се е спрял на редица важни въпроси, но че това не е достатъчно и че във възможно най-кратък срок трябва да бъдат предприети конкретни стъпки, а Обама е посочил, че изявлението на Есад е незадоволително и че споделя становището на премиера Ердоган.

Вестник Радикал в новината със заглавие „ЕС иска членството на Турция” съобщава, че в интервю за вестник, еврокомисарят отговорен за разширяването на ЕС Стефан Фюле е акцентувал, че Комисията на ЕС продължава да бъде вярна на процеса на членството на Турция в ЕС. Вестникът пише, че Фюле е казал, че от започването на присъединителните преговори с ЕС до днес има постоянен напредък и че от 13 отворени приговорни глави е била закрита само една. Вестникът отбелязва, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън на свой ред е казала, че Турция продължава да бъде важен партньор за ЕС и е посочила, че ЕС и Турция поддържат стратегически диалог главно по външнополитическите въпроси.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Хеликоптер на НАТО бе свален в Либия” съобщава, че силите на либийския държавен глава Муамер Кадафи воюващи срещу опозицията в страната и силите на НАТО са свалили хеликоптер на Алианса. Вестникът отбелязва, че безпилотен хеликоптер на НАТО провеждащ разузнавателен полет се е изгубил.

Вестник Хюрриет съобщава, че Комисията на ЕС е преминала в действие за да спаси Гърция от дълговата криза, в която се намира посредством фондовете на ЕС. Вестникът предава, че на пресконференция председателят на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу е казал „Гърция притежава съществен потенциал за да се възползва от капитала на ЕС. Трябва да съсредоточим тези фондове на необходимите места. Трябва да намерим път за ускоряване на отпускането на средства от еврофондовете”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Втори мандат за Бан Ки Мун” отбелязва, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е бил преизбран единодушно за втори мандат. Вестникът сочи, че на изборите състояли се в седалището на ООН в Ню Йорк, Бан Ки Мун е бил единствен кандидат. Вестникът пише, че 67 годишният Бан Ки Мун е бил преизбран единодушно от представителите на всички 192 страни членки за втори пореден път.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 22.06.2011

Новини за Турция в чуждестранните медии

Изпратена 22.06.2011 08:13:06 UTC

Обновена 22.06.2011 08:13:06 UTC

..Американското списание Тайм публикува статия посветена на премиера на Турция Р.Т.Ердоган.В статията озаглавена „Човекът на народа в Турция” ,се отдава място на становището,че премиерът Ердоган е най- популярният и успешен политик за периода си и най- големият лидер -реформатор в страната след Ататюрк.

В статията се задава въпроса дали премиерът Ердоган е реформатор или пък строг лидер и дали успешния ход на икономиката е станал определящ фактор в изборната победа на партията му.

Авторът твърди,че „Арабската пролет” е принудила Турция да определи характера на доминиращата роля ,която трябва да заеме в региона и в света.Превръщането на Турция в самоуверена и открита страна в политически аспект, с динамична икономика и представляваща образец за Ислямския свят е в пълно съответствие с интересите и на САЩ и Европа

.Характеризирайки личността на премиера Ердоган авторът използва определението : „..популярна личност сред анадолските маси, опитен икономически ръководител и според някои среди –реформатор, който трябва да играе много по- голяма икономическа и политическа роля на глобалната арена...”

....Английският вестник Индепендънт съобщава,че непрекъснато се увеличава броят на сирийците търсещи убежище в Турция поради безредиците в Сирия.Отбелязва се, че за тях са били построени специални палаткови лагери и че комисарят по външните връзки при Висшия комисариат за емигранти на ООН Метин Чорабатър е заявил, че за сирийските бежанци трябва да се приложат международните принципи за защита на бежанците.

...Издаваният на английски език в Англия вестник Ел Кудс ел Араби в новина относно отношенията между Турция и Сирия осведомява читателите си, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е изтъкнал необходимостта от всеобхватен процес на реформи в Сирия в името на бъдещия стабилитет и благоденствие.

В изявлението си след срещата със специалния сирийски представител Хасан Тюркмани ,Давутоглу е заявил, че всичко което желае за бъдещето на своята страна, по същия начин желае и за Сирия.Също както благоденствието, стабилността, демокрацията и човешките права са важни за Турция, същата важност носят и за Сирийския народ.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey