събота, 2 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.07.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....

Изпратена 02.07.2011 07:21:39 UTC

Обновена 02.07.2011 07:21:39 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Хабер Тюрк във връзка с историческия успех постигнат от женския национален отбор по баскетбол.

В новината озаглавена „Европейски финал с червените феи” вестникът отбелязва, че турските баскетболистки са постигнали един исторически успех на полуфинала на Европейското Първенство по Баскетбол за жени в Полша, и побеждавайки последния европейски шампион Франция с 68 на 62 са записали името си на финала, гарантирайки по този начин сребърния медал. В новината пише, че на финала турските баскетболистки ще играят с националния отбор на Русия.

Вестник Сабах се е спрял на срещата в Истанбул на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу с министъра на външните работи на Германия Гидо Вестервеле. Вестникът сочи, че на съвместната пресконференция организирана след срещата, Давутоглу е подчертал, че Турция е приятел и съратник по съдба със Сирия, а германският външен министър Вестервеле е казал, че по въпроса с Либия Турция е възприела позиция, която сочи, че е възможно да бъде намерено мирно политическо разрешение на проблема в тази страна и изграждане на бъдеще без Кадафи.

В новината озаглавена „Кадафи заплаши Европа” вестник Радикал пише, че вчера Кадафи е отправил по телефона призив към хиляди свои привърженици организирали митинг на Зеления Площад в столицата Триполи и е заплашил, че ако НАТО не прекрати въздушните си нападения, ще организират нападения на европейска територия.

„Гърция наложи забрана на флотата”. В новината с това заглавие вестник Миллийет съобщава, че Гърция е забранила на корабите от Флотилията на Свободата готвещи се да потеглят за Ивицата Газа с хуманитарни помощи на борда, да напускат гръцките пристанища. В новината пише, че министърът отговорен за защитата на правата на гръцките граждани Папучис е наредил на бреговата охрана да предприеме необходимите мерки в пристанищата и че източните райони на Средиземно Море са под постоянен електронен контрол.

Вестник Хюррийет пише, че бившият директор на Международния Валутен Фонд Доминик Щраус-Кан е бил освободен от домашен арест и му е била върната гаранцията от 6 милиона долара. Вестникът сочи, че на Кан е наложена забраната да напуска територията на САЩ.

Вестник Стар в новина на икономическа тема съобщава, че след рекорда от 11 процента в икономически ръст Труция е постигнала 14,4 процентен ръст и в износа в сравнение със данните за миналата година. Вестникът сочи, че през 2011та година най-много износ е бил осъществен за Германия, Италия, Великобритания и Ирак.

Вестник Ватан пише, че принцът престолонаследник на Монако принц Албърт е сключил брак с бившата шампионка в плуването Шарлен Витсток.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey