сряда, 27 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 27.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 27.07.2011

Новини за Турция в чуждите медии

Изпратена 27.07.2011 07:58:53 UTC

Обновена 27.07.2011 11:34:51 UTC

...Германският вестник "Дер Тагесшпигел" в новината си озаглавена "Ердоган настоява пред ЕС по Кипърския въпрос"пише, че турският премиер е разтревожил Европа със заплахата си ,че ако кипърският въпрос не бъде разрешен до поемането на мандатното председателство на ЕС от Кипърската гръцка администрация, ще замрази отношенията между Турция и ЕС.

Вестникът сочи също така,че турската икономика се развива успешно,самочувствието нараства и че моментът е подходящ за засилване на натиска. А изказването на премиера Ердоган в Левкоша вестникът окачествява като "хладнокръвно пресметнато и далеч от емоционалност".

.... "Агенция Ройтерс" под заглавието "Турция никога няма да забрави жертвите от хуманитарната флотилия"се спря на изказването на премиера Р.Т.Ердоган в Истанбул по време на конференцията на Палестинските посланици.Ердоган е окачествил блокадата на Газа от Израел като "незаконна и античовешка" и е отбелязал, че палестинската кауза е кауза и на Турция.

Премиерът е казал,че няма да забравят жертвите от "Мави Мармара", тяхната самоотверженост и послания,както и издевателството на което са били подложени.

....Американският вестник " Уолстрийт Джорнъл" в новина под заглавието "Прекрати разходите и обнови икономиката" привлича вниманието върху трудните уроци,които трябва да вземе Гърция от Турция.В новината се сочи,че гръцкият премиер Йорго Папандреу, намеквайки за успешната самоотверженост на Турция за излизане от икономическата криза през 2001 година е заявил,че кредитиращите учреждения сега настояват и Гърция да вземе същите мерки за икономии.

....Английският "Дъ Таймс" пише,че Турция е удържала победа в кампанията за връщането на изчезналите безценни исторически произведения.В новината се отбелязва,че долната част на бюста Weary Herakles датиращ отпреди 1800 години се намира в музея в Анталия и че от 4 години насам Турция води преговори за да вземе обратно горната част на бюста,намираща се в музея на изящните изкуства в Бостон.В новината се отбелязва,че музеят в Бостон е уведомил, че към края на тази година ще върне на Турция горната част на бюста.

....Вестник "Дъ Гардиян" препоръчва на читателите си произведенията на турските писатели Яшар Кемал и Орхан Памук,включени в списъка на най добрите писатели на 10 страни,чиито книги са предпочитани от англичаните за прочит през лятото. За всяка отделна страна се взима мнението на отделни специалисти и раздела "Книги, които трябва да се прочетат в Турция"е бил потготвен от Майрин Фиили.

Според Фиили,преди 50 години при споменаването на турски романисти първото име което е идвало на ум е било това на Яшар Кемал и че романът му "Индже Мехмет",разказващ за света на разбойниците и бейовете в Югоизточен Анадол,същевременно е и голяма модерна епопея".Фиили подчертава също така,че любителите на книгите през последните години не тръгват за Турция без да вземат със себе си роман на Орхан Памук.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey