понеделник, 4 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.07.2011Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.07.2011Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.07.2011 10:46:16 UTC

Обновена 04.07.2011 10:46:16 UTC

Вестник Ватан в новината със заглавие „300 милиона долара за либийската опозиция” съобщава за среща на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и председателя на преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдюлджелили състояла се в град Бенгази намиращ се под контрола на опозицията. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу е акцентувал, че преходния национален съвет на Либия има спешна нужда от пари и е посочил, „Турция ще отпусне още 200 милиона долара за преходния съвет. След установянането на стабилността в Либия няма да се изпитва нужда от пари”.

Вестник Сабах в новина по темата отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу е оповестил в Бенгази пет етапния план на Турция. Вестникът предава, че Давутоглу е казал „Турция подкрепя преходния национален съвет на Либия. Пътната ни карта е открита. Кадафи трябва да остави поста и да бъде възпрепятствано разцеплението на Либия. Според нас законният представител на либийския народ е Преходния национален съвет”.

Вестник Радикал съобщава, че на конферентният разговор в събота финансовите министри на Еврозоната са се договорили да изплатят на Атина 8.7 милиарда евро по заема, който е част от договорената помощ по силата на тригодишния спасителен план на обща стойност 110 милиарда долара. Вестникът предава, че в пакета участва и МВФ, който все още не е взел решение относно своя дял.

Вестник Миллиет съобщава за парламентарните избори в Тайланд. Вестникът пише, че победител в изборите е партията на Йинлунг Шинаватра- сестра на сваления с военния преврат през 2006та година премиер Таксин Шинаватра и че въпросната партия е получила половината от депутатските кресла в 500 членния парламент на страната.

В новината със заглавие „Холувидските звезди идват на почивка в Туриця” вестник Стар пише, че през последният период Турция се е превърнала в най-предпочитаната дестинация за летуване на световноизвестните холивудски звезди. Вестникът предава, че редица холувудски звезди като Кетрин Зета Джоунс и Джуди Фостър са предпочели да прекарат таз годишната си ваканция по турското крайбрежие. Вестникът отбелязва, че Кетрин Зета Джоунс и съпруга й Майкъл Дъглас са предпочели Бодрум, а Джуди Фостър е посетил дома на Дева Мария в античния град Ефес в Измир.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Турция е спечелила най-важната победа в историята на женския баскетбол. Вестникът пише, че националният отбор по баскетбол за жени е спечелил сребърен медал на европейското първенство по баскетбол в Полша. Вестникът предава, че на финалната среща отбора на Русия се е наложил над турския отбор с резултат 59 на 42.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey