вторник, 5 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.07.2011 10:45:00 UTC

Обновена 05.07.2011 10:45:00 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Давутоглу бе посрещнат с възторг” съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е бил посрещнат с възторг от хилядите либийци насъбрали се на площад Тахрир в град Бенгази в Либия. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу е отправил послания за единство и към Триполи, който се намира под контрола на либийския държавен глава Муамер Кадафи и е казал дословно „Не пренебрегваме Триполи. Моето посещение в Бенгази е послание към Триполи, а не омаловажаване на Триполи. Политиката на Турция относно Либия е напълно открита.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Опозицията отхвърли предложението на Африканския съюз” съобщава, че либийската опозиция е отхвърлила рамковото споразумение подготвено от Африканския съюз тъй като предоставя възможност на Муамер Кадафи да остане на власт. Вестникът отбелязва, че говорителят на опозицията Абдюлхафъз Гхога е казал „Отхвърлихме рамковото споразумение тъй като не предвижда Кадафи, синовете и приближените му да напуснат страната, а ние неколкократно дадохме израз на това наше желание”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Съдията изгони от съдебната зала Младич” предава, че вчера се е провело второто съдебно заседание в Международния трибунал за бивша Югославия срещу бившия босненски сръбски генерал Ратко Младич, който е обвиняван в извършването на геноцид в град Сребреница по време на войната в Босна. Вестникът сочи, че Младич, който е направил всичко, което е по силите му за да бъде изгонен от съдебната зала, включително отказ да свали шапката си е постигнал желаната цел. Вестникът пише, че по време на прочитането на повдигнатите обвинения Младич е започнал да вика „Не желая да слушам обвиненията в отсъствието на адвоката ми. Не ми позволявате да си поема дъх. Кои сте вие?” вселдствие, на което е бил изведен от съдебната зала по нареждането на председателя на съда.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Помощ от ЕС за Северна Корея” съобщава, че европейските страни са преминали в действие след както живота на 650 хиляди души в Северна Корея е влязъл под опасност поради беднотията. Вестникът пише, че еврокомисарят отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи Кристалина Георгиева е оповестила, че ще бъде отпусната спешна помощ на стойност 10 милиона евро за Северна Корея. Вестникът сочи, че според специалистите на ЕС дневната дажба храна раздавана от Северна Корея на глава от населението е била понижена от 400 на 150 калории.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Положението в Италия се втежнява” съобщава, че финансовото положение, в което се намира Италия, след като постави в изпълнение финансов пакет предвиждащ да намали до 2014та година бюджетния дефицит на страната, е започнало да се втежнява. Вестникът предава, че през месец май безработицата в страната е нарастнала на 8,1 %, а през месец юни е бил отбелязан спад в основното производство.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey