понеделник, 18 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 18.07.2011 10:34:02 UTC

Обновена 18.07.2011 10:34:02 UTC

Вестник Хюрриет съобщава за срещата на държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и президента на Турция Абдуллах Гюл в кьошка Хубер в Истанбул. Вестникът отбелязва, че Клинтън е предала, че президентът Барак Обама отдава голямо значение на нормализирането на отношенията между Турция и Израел, които се бяха обтегнали поради операцията срещу кораба „Мави Мармара” и ще бъде много щастлив ако отношенията се нормализират във възможно най-кратък срок. Вестникът сочи, че държавният секретар на САЩ Клинтън е казала „Натъжени сме поради факта, че отношенията между нашите най-верни съюзници в региона са обтегнати”. Вестникът пише, че президентът Гюл на свой ред е акцентувал, че Турция е права и че ако Израел подаде ръка Турция няма да отхвърли тази проява на добра воля.

Вестник Стар в новината със заглавие „Водещият кораб на хуманитарния флот за Газа отплава от Гърция” съобщава, че френският кораб „Динет Ал Актарма”, чакащ в териториалните води на Гърция за да достави хуманитарни помощи за Газа, която се намира под блокадата на Израел е потеглил на път. Вестникът пише, че 10те активисти намиращи се на борда на кораба са се обявили за представители на хуманитарния флот; И че в състава на тази група влизат 3ма служители на Ел Джезире и 1 служител на вестник Хаарец, а така също и граждани на Гърция, Швеция, Канада и Франция.

В новината със заглавие „Призив към света за помощ” вестник Хабер Тюрк съобщава, че ЮНИЦЕФ и Великобритания, която преди два дни обяви, че ще отпусне 52 милиона и 500 хиляди стерлинга помощ за трите африкански страни Сомалия, Кения и Етиопия, които се борят със сушата и глада са отправили призив към света за помощ. Вестникът отбелязва, че председателят на ЮНИЦЕФ Антони Лейк е казал „Международната общественост трябва да осъзнае сериозността на положението в Африка и да направи всичко необходимо за оказването на помощ”.

В новината със заглавие „Най-малкият пилот в САЩ” вестник Стар предава, че 13 годишната туркиня Елиф живееща в щата Флорида е завършила с успех авиационното си обучение и е станала най-малкият пилот на страната. Вестникът припомня, че 13 годишната Елиф е приключила обучението си и вече е в състояние да лети сама. Вестникът пише, че според законите на САЩ Елиф трябва да изчака да навърши 17 годишна възраст за да получи лиценз за полети.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Посадиха рози в името на световния мир” съобщава, че 26 ученици пристигнали от 17 страни са посели рози в името на световния мир в Каваккьой окръг Чанаккале. Вестникът пише, че в обръщението си към учениците пристигнали в Турция в рамките на Младежката програма за културен обмен, кметът на Каваккьой е казал „Великият вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк, който е най-големия военен гений на 20тия век е казал, че ако войната не е наложителна я приема за убийство”.

Вестник Миллиет предава, че на финала на Световното първенство по футбол за жени отборът на Япония е победил своя противник САЩ, с което е станал шампион за първи път в историята си.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey