неделя, 10 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.07.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат....

Изпратена 10.07.2011 07:29:07 UTC

Обновена 10.07.2011 07:29:07 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина във връзка с посещението на външния министър на Турция Ахмед Давутоглу в ТРСК.

В новината озаглавена „Обединен Кипър да стане ротационен председател на ЕС” вестник Хабер Тюрк съобщава, че по време на посещението си в ТРСК външният министър Давутоглу е отправил редица послания към кипърския турски народ, кипърската гръцка част, ЕС и международната общност и е подчертал, че е настъпило времето да се сложи точка на този дълъг процес и че страните в преговорите по кипърския проблем трябва да придадат тласък на преговорите поставяки си целта, през 2012та година обединен Кипър да поеме мандатното председателство на ЕС.

Вестник Хюррийет в новината озаглавена „Южен Судан е 193тата държава” пише,че вчера Южен Судан е обявил независимостта си и е станал 193тата държава призната от ООН. Вестникът пише, че на организираната в столицата Джуба церемония по повод обявяването на независимостта, Турция е била представена от държавния министър Джевдет Йълмаз. Вестникът сочи, че президентът на САЩ Барак Обама е поздравил държавния лидер на Северен Судан Йомер Ел Бешир за това, че е признал независимостта на Южен Судан. Вестникът сочи, че Турция, Египет, Германия, Великобритания и САЩ са признали независимостта на Южен Судан.

В новината озаглавена „Огънят на бунта е в Малайзия” вестник Миллийет сочи, че коалицията в тази страна е обединила силите си срещу Националния Фронт, управляващ страната от 54 години насам и е организирала най-масовата в историята на страната протестна демонстрация. В новината пише, че полицията е използвала срещу 50тте хиляди души искащи реформи в изборните закони сълзотворен газ и е арестувала хиляда 667 души. Вестникът пише, че и преди протестната демонстрация полицията е организирала вълна от арести и е арестувала 150 от лидерите на опозицията, а опозиционният лидер Енвер Ибрахим е бил ранен в резултат на намесата на полицията срещу демонстрацията и е бил настанен на лечение в болница.

Вестник Ватан, в новината озаглавена „Международния Валутен Фонд одобри транша от 3,2 милиарда евро от кредита за Гърция” съобщава, че управителният съвет на фонда е дал одобрение за отпускането на транша от 3,2 милиарда евро от съвместния с ЕС кредит от 110 милиарда евро отпуснат с цел спасяването на Гърция от тежкото икономическо положение, в което изпадна в резултат на прекомерните държавни дългове. Вестникът припомня, че на проведената миналата седмица среща, министрите на финансите и на икономиката на страните от Еврозоната също са отпуснали на Гърция транш от 12 милиарда евро.

В новина на спортна тема вестник Стар съобщава че турският плувец Едиз Йълдъръмер е спечелил златен медал в дисциплината 800 метра свободен стил на продължващия в столицата на Сърбия Белград Младежки шампионат по плуване. Вестникът пише, че и Хазал Саръкая се е класира за финала в дисциплината 100 метра гръб.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey