неделя, 17 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.07.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат...

Изпратена 17.07.2011 07:23:12 UTC

Обновена 17.07.2011 07:23:12 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Заман. В новината озаглавена "САЩ подкрепиха идеята за референдум в Кипър през 2012та" вестникът съобщава, че Държавният Секретар на САЩ Хилари Клинтън, която бе на посещение в Турция за участие в заседанието на Контактната Група за Либия, е провела в Истанбул срещи с премиера Ердоган и външния министър Давутоглу и е подчертала, че подкрепят идеята за референдум през 2012та година и че желанието на САЩ е идната година в Кипър да бъде създадена двузонална и двуобщностна федерация. В новината пише, че по време на срещите и двете страни са изразили решителност за продължаване на сътрудничеството в борбата с тероризма и Клинтън е изказала съболезнованията си по повод смъртта на 13 турски военнослужещи по време на терористичното нападение в Диярбакър, подчертавайки, че САЩ са рамо до рамо със съюзника си Турция в борбата със силите заплашващи регионалния мир и стабилитет.

Същият вестник в новина на икономическа тема озаглавена "Турция е в челната десятка по приход на глава от населението" съобщава, че с всеки изминал ден турската икономика укрепва и че през 2010та година Турция е станала 6тата страна в света със население над 70 милиона и с приход от над 10 милиарда долара на глава от населението. В новината пише, че министърът на икономиката Зафер Чаглаян е подчертал, че не е твърде лесно да се заеме място в групата в която се намират САЩ, Германия, Япония, Бразилия и Русия и е припомнил, че през изтеклата година Турция е била страната, която е постигнала най-голям растеж в прихода на глава от населението.

В новината под заглавието "Кървав Петък" вестник Сабах съобщава, че вчера В Сирия са се провели погребалните церемонии на 41те души, които бяха убити от сирийските сили за сигурност по време на организираните в петък антиправителствени демонстрации с участието на над един милион души. Вестникът пише, че според опозиционните източници, в петък силите за сигурност са арестували над 300 души и че демонстрациите организирани в петък са били протестите с най-масово участие. Сирийската опозиция е подчертала, че протестите ще продължат докато бъдат получени исканите резултати. Вестникът припомня, че сирийската армия води от една седмица насам операции срещу опозицията в граничната с Турция провинция Идлиб.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey