четвъртък, 7 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.07.2011

Новините в днешната турска преса

Изпратена 07.07.2011 08:11:23 UTC

Обновена 07.07.2011 08:11:23 UTC

....Вестник Хабертюрк предава,че президентът Абдулах Гюл е одобрил списъка на 61-то правителство на Турция под ръководството на Р.Т.Ердоган.В новината се сочи,че са отменени държавните министерства и са били създадени нови министерства.19 имена от предходното правителство са запазили статута си на министри, 4-ма са останали извън кабинета и са били включени 6 нови имена.

....Вестник Радикал пише, че Турция полага усилия за незабавното прекратяване на огъня в Либия и според някои дипломатически източници, целта е да се постигне компромисно разрешение на либийския конфликт до започването на месеца Рамазан.

Според вестника, Анкара е съсредоточила контактите си във връзка с Либия и след като в неделя външният министър Ахмет Давутоглу е обявил в Бенгази че признава за официален представител на Либия либийската опозиция, вчера той е приел председателя на изпълнителния комитет на сформирания от опозицията Преходен либийски съвет Махмут Джибрил.В новината се сочи,че след тази среща турският външен министър е изразил готовността на Турция да даде всякакъв принос за постигането на мира в Либия.

.. ... Вестник Заман в новина озаглавена "Докладът на ООН бе отложен за да се даде шанс на преговорите "съобщава, че очакваният да се публикува днес доклад на ООН във връзка с инцидента с хуманитарния кораб „Мави Мармара” е бил отложен предвид контактите между Турция и Израел.Външният министър Ахмет Давутоглу е заявил във връзка с контактите, че искането на Турция за извинение и компенсация продължава и преговорите протичат нормално.

...Вестник Хюрийет в икономическата си страница съобщава,че международната кредитна агенция Муудс е занижила кредитния рейтинг на Португалия от Баа1 на Ба2.В новината се отбелязва също,че миналата година Португалия е получила 78 милиарда евро финансова помощ от МВФ и ЕС и по всяка вероятност ще изпита нужда от ползване на втори спасителен пакет.

...Вестник Йени Щафак в новина под заглавието "Азербайджански самолет се разби в планината" съобщава, че транспортен самолет на Азербайджан с 8 души екипаж е катастрофирал в северната част на Афганистан. Самолетът от типа Ил -76 се е блъснал в планински връх с височина 3800 метра и персоналът е загинал.

...Вестник Ватан в новина на спортната си страница съобщава за златния медал,спечелен от 16 годишния Бейтулах Ероглу в категория 50 метра плуване на Европейския шампионат за инвалиди в Германия.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey