четвъртък, 28 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.07.2011 10:16:01 UTC

Обновена 28.07.2011 10:16:01 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Топло посрещане” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вчера е осъществил еднодневно посещение в Азербайджан по поканата на президента Илхам Алиев. Вестникът акцентува, че Алиев е посрещнал премиера Ердоган с официална церемония, след което двамата лидери се провели среща на саме и са председателствали преговорите между делегациите на двете страни и в полунощ след приключване на контактите си в Азербайджан, Ердоган се е завърнал в Анкара.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Изявлението на Саркисян не подхожда на един държавник” отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган на съвместната пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев е разкритикувал изявлението на арменския лидер Серж Саркисян „Ние освободихме Нагорни Карабах от враговете, спасяването на планината Агръ остава на вас”. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е припомнил, че външното министерство на Турция е направило много остро изказване по въпроса и е казал следното „Това изявление, тази позиция въобще не подхождат на един държавник или президент. Посяването на семена на омраза сред новото поколение не подхожда на един държавен глава” и е акцентувал, че Саркисян трябва да се извини за да поправи тази грешка.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Израел отново не се извини” съобщава, че вчерашната среща на 8 членния израелски кабинет заседавал под председателството на премиера Бенямин Нетаняху по време, на която бяха обсъдени исканията на Турция относно миналогодишната операция срещу кораба Мави Мармара отново е приключила без резултат. Вестникът отбелязва, че израелският кабинет по време на продължилата няколко часа среща не е взел каквото и да е решение и акцентува, че не е било направено официално изявление във връзка със заседанието. Вестникът припомня, че след кървавата операция срещу кораба Мави Мармара от 31ви май 2010 година отнела живота на 9 турци, Турция е поискала от Израел да се извини, да плати обезщетения на семействата на загиналите и да вдигне блокадата на Газа.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Гнева на испанците не стихва” съобщава, че вчера хиляди граждани в Испания са се изсипали на протести по улиците срещу икономическите мерки взети от правителството в борбата срещу кризата. Вестникът предава, че от време на време между испанските студенти и полицията са избухвали остри спорове.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Хюсню Мубарек започна гладна стачка” съобщава, че бившият държавен глава на Египет Хюсню Мубарек, чиято 30 годишна власт приключи след народните бунтове през месец февруари от 4 дни насам след като миналата седмица получи парализа е започнал гладна стачка. Вестникът акцентува, че Мубарек, срещу когото е започнато събедно дело поради обвиненията за незаконното присвояване на 40 милиона долара и за даването на заповед за убийството на 800 души и с искане за екзекуцията му, дни преди съдебното заседание насрочено за идната седмица е започнал гладна стачка.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey