вторник, 12 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.07.2011 10:47:40 UTC

Обновена 12.07.2011 10:47:40 UTC

Вестник Заман съобщава, че вчера в 16тата годишнина от масовото клане в град Сребреница в Босна и Херцеговина са били погребани тленните останки на 613 души извадени от масовите гробове. Вестникът отбелязва, че на погребалната церемония, проведена с участието на десетки хиляди души, Турция бе представена от вицепремиера Бюлент Арънч. Вестникът предава думите на Арънч, че виновниците за масовото клане в Сребреница трябва да бъдат наказани за да се избегне повторното изживяване на болките от миналото и че е казал дословно „В Сребреница човешкото достойнство бе потъпкано. Никога няма да забравим тази трагедия, това клане”.

Вестник Радикал съобщава за срещата на външния министър Ахмет Давутоглу с външния министър на Иран Али Екбер Салихи в иранската столица Техеран. Вестникът отбелязва, че Давутоглу и Салихи са обсъдили събитията в Сирия, последния развой на събитията в региона и отношенията между Турция и Иран.

Вестник Сабах в новина по темата озаглавена „Послание от Давутоглу относно Сирия” предава, че Давутоглу оприличил бунтовете в Арабския свят на бойно поле е казал „Всички ние живеем в дървени къщи, ако подхранвате дестабилността ще заплатите за това”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Привържениците на Есад нападнаха посолствата” пише, че привържениците на сирийския държавен глава Бешар Есад са нападнали посолствата на САЩ и Франция в сирийската столица Дамаск и влизайки насилствено във въпросните посолства са окачили знамето на Сирия. Вестникът сочи, че силите за сигурност във посолството на Франция са използвали бойни патрони за да разпръснат привържениците на Есад.

Вестник Стар в новината със заглавие „Склад с барут превърна Южен Кипър в бойно поле” съобщава, че пожарът избухнал в два от 98те контейнера с барут намиращи се във военна база на кипърската гръцка национална гвардия в Южен Кипър, е причинил експлозия. Вестникът предава, че вследствие на експлозията са загинали 12 души и са били ранени над 30 военнослужещи. Вестникът отбелязва, че кипърската гръцка армия е съобщила, че въпросният барут е бил конфискуван преди три години.

Вестник Сабах пише, че качването на 207 пътници на туристически кораб с капацитет за 120 души е предизвикало бедствие на река Волга. Вестникът предава, че от потъналия кораб във водите на река Волга в границите на автономна република Татарстан са били извадени тленните останки на 78 души, а 50 от пътниците са в неизвестност.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Висша степен на тревога в италианската икономика” пише, че след Гърция, състоянието на италианската икономика е започнало да буди тревога. Вестникът отбелязва, че това положение е предизвикало сътресение на световните пазари и че на борсите е било отбелязано понижение от близо 2%.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey