сряда, 13 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 13.07.2011 10:44:31 UTC

Обновена 13.07.2011 10:44:31 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Гюл се срещна със сънародниците ни в България” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е посетил град Шумен в България, който е компактно населен с турци. Вестникът пише, че Гюл, към който турското население на България е проявило голям интерес е посетил историческия музей в Плиска, джамията Халил Паша известна и като Томбул джамия и дома на културата „Назъм Хикмет”, а така също е инспектирал „Алкомет” АД експлоатирана от турски предприемачи и е открил с церемония паметника на Коджа Юсуф- спортист и борец, живял през 19 век, в село Хитрино.

Вестник Заман в новината със заглавие „Фуле се срещна с представители на турския делови свят в Истанбул” отбелязва, че еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фуле е провел среща с представителите на деловия свят в Истанбул. Вестникът пише, че Фуле е посетил Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ и Конфедерацията на турските предприемачи и индустриалци /ТУСКОН/. Вестникът предава, че по време на посещението са били обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети след изборите в отношенията между Турция и ЕС и развоя на събитията в Турция.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Ползотворна среща от Близкоизточната четворка” съобщава, че заседанието на Близкоизточната четворка, която е съставена от ООН, САЩ, ЕС и Русия е преминало ползотворно. Вестникът отбелязва, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е изразил надеждата, че все още има шанс за възобновяването на преките преговори между Израел и Палестина. Вестникът пише, че Бан Ки Мун е казал „Близкоизточната четворка и международната общественост заедно със страните във въпроса трябва да положат всички усилия за възобновяването на преговорите, които ще обезпечат създаването на независима Палестинска държава и на сигурността в Израел”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Най-трудната пресконференция” съобщава, че братът на държавния глава на Афганистан Хамид Карзаи и член на провинциалния съвет на Кандахар Ахмет Вели Карзаи е бил убит от един от своите телохранители. Вестникът отбелязва, че след нападението отговорността, за която е била поета от талибаните, Хамид Карзаи е организирал пресконференция съвместно с президента на Франция Никола Саркози по време на която не е успял да прикрие скръбта си.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Кадафи е готов да напусне президентския пост” пише, че Франция, която е съобщила, че либийския държавен глава Муамер Кадафи е готов да остави президентския пост е провела контакти с Либия, но това не означава, че са започнати преговори. Вестникът отбелязва, че френският външен министър Ален Жюпе е казал „Либийският режим ще изпрати свои представители в Турция, Ню Йорк и Париж. Водят се контакти, но не става въпрос за преговори. Разговаряхме с представителите според които „Кадафи е готов да остави президентския пост”.

Вестник Хюрриет предава коментарите на директорът на МВФ Кристин Лагард във връзка с кризата в Италия. Вестникът отбелязва, че Лагард е казала, че бюджетния дефицит на Италия е един от най-ниските в Еврозоната и че усилията за затягане на коланите за подобряването на икономическото състояние на страната трябва да бъдат разгърнати”.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 13.07.2011

Новини от чуждата медия за Турция

Изпратена 13.07.2011 10:45:45 UTC

Обновена 13.07.2011 10:45:45 UTC

......Новият правителствен кабинет на Турция се следи внимателно на международната платформа. На преден план в коментарите по този повод излиза въпроса за преобразуването на Генералния секретариат за ЕС в Министерство по въпросите на ЕС.

.....Германският вестник Дие Велт привлече вниманието върху този факт и изрази надеждата,че това ново министерство ще ускори присъединителните преговори на Турция в ЕС.

....Уол стрийт Джорнъл помества статия с автор Джое Паркинсон, в която се правят прогнози за бъдещата финансова дейност на новото правителство. Според автора ,с назначаването на Зафер Чаглаян за министър на икономиката се възлага по-голяма роля на икономическите политики и се отбелязва,че оборотният дефицит е най- слабата точка на Турция. В статията се привлича внимание и върху новообразуваните Министерство на ЕС и Министерство на семейните и социални политики и върху факта че единствената жена министър е Фатма Шахин.

....Италианският сайт Europa Quotidiano се спира върху международните въпроси за разрешаване, които чакат Турция паралелно с новия кабинет.В новината с автор Никола Мирензи се отбелязва,че критиките че Турция е обърнала гръб на Запада са неоснователни и че Анкара е в синхрон със западните страни, но същевременно заема здрава позиция и в Близкия изток.

.....Германският вестник Баслер Цайтунг в новината си озаглавена "Струпване на кредити в Турция" съобщава,че докато съседната страна Гърция води борба за съществуване, икономиката на Турция се разраства с рекордни темпове.

В първата четвърт на 2011 година брутният национален продукт на Турция в сравнение със същия период на предходната година е нарастнал с 11% и в рамките на света това е най-добрият растеж. Турската икономика след миналогодишния икономически ръст от 8.9% , тази година очаква същият процент на ръста,сочи вестникът.

......Иранската осведомителна агенция Fars в новината си озаглавена "Иран и Турция изтъкнаха необходимостта от сътрудничество във връзка със събитията в региона" съобщи,че външните министри на двете страни са подчертали нуждата от непрекъснати консултации и сътрудничество относно събитията в Египет, Тунис, Либия, Ирак, Сирия, Бахрейн и Палестина. Външният министър на Турция Давутоглу е отбелязъл че трябва да се възползват от всяка възможност за консултации и сътрудничество за разрешаването на регионалните проблеми и стълкновения.

...Агенция Ройтерс в новина под заглавие "През месец Рамазан Турция ще оказва помощ на либийската опозиция" съобщи,че през месеца Рамазан Турция е дала обещание на либийския народ да издигне палатки за вечерята Ифтар.На съвместна пресконференция в Анкара с председателя на Преходния национален съвет на Либия Махмут Джибрил Давутоглу е заявил,е Турция ще работи в непосредствена близост с либийския преходен съвет.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey