събота, 16 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.07.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 16.07.2011 07:08:25 UTC

Обновена 16.07.2011 07:08:25 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Йени Шафак във връзка с терористичното нападение в Диярбакър, по време на което загинаха 13 военнослужещи. В новината озаглавена "70 милиона проляха сълзи за 13те героя" вестникът съобщава, че в щаба на седми корпус в град Диярбакър е била организирана церемония за 13тте военнослужещи, които загинаха по време на стълкновение с терористи от ПКК в границите на община Силван. В новината се отбелязва че вестта за загиналите войници е предизвикала гняв в цялата страна.

Вестник Заман, в новината озаглавена "Ако искат мир най-напред да оставят оръжието" пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е осъдил в много остър тон терористичното нападение и направеното по-късно провокативно изявление за автономност, като е подчертал, че няма да позволят да се правят промени в границите на Турция. "Терористите и тези които ги подкрепят трябва много добре да разберат това, че с подобни действия не трябва да очакват от нас да проявим добра воля. Може колкото си искат да сънуват сънища за автономност."-е казал премиерът Ердоган.

Вестник Миллийет съобщава в новината озаглавена "Не признаваме Кадафи", че на проведеното в Истанбул заседание на Контактната Група за Либия, е било оповестено, че Националния Преходен Съвет е признат за официален представител на Либия и че част от замразените банкови сметки на либийската администрация ще бъдат предадени на опозицията. В новината пише, че на проведеното вчера в Истанбул четвърто заседание на групата сформирана с цел да бъдат координирани и насочвани международните усилия за разрешаване на кризата в Либия, е било подчертано, че администрацията на Кадафи вече не притежава никаква законност и че Националния Преходен Съвет е признат за официален представител на страната до сформирането на новото правителство.

Вестник Радикал, в новината озаглавена "Сирийските сили за сигурност убиха 28 души" пише, че сирийските сили за сигурност са открили огън срещу мирните антиправителствени демонстрации и са били убити 28 цивилни. Вестникът предава думите на представителя на Сирийската организация за следене на човешките права Рами Абдулрахман, че на демонстрациите организирани в градовете Хама и Дейр Еззор са участвали над 1 милион души и че това е послание към сирийските лидери че протестите в страната придобиват все по-масов характер. В новината пише, че според Абдулрахман, в резултат на огъня на силите за сигурност в страната са били ранени над 40 души.

В новина на икономическа тема вестник Заман съобщава, че след 33 месечен период процентът на инфлация в Турция е спаднал на еднозначна цифра и че бюджетът е постигнал рекордна за последния 41 годишен период цифра.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey