сряда, 20 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.07.2011 10:35:48 UTC

Обновена 20.07.2011 10:35:48 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Няма да позволим започването на операция” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който се намира в Турска Република Северен Кипър /ТРСК/ за участие в честванията на 37мата годишнина от Мирната операция в Кипър е бил посрещнат с официална церемония от президента Дервиш Ероглу и премиера Ирсен Кючюк на летище Ерджан в Левкоша. Вестникът отбелязва, че премиерът е казал „1974та година никога няма да се заличи от спомените ни. Сега сме в много по-различен период... На ТРСК не може да бъде налагано ембарго нито пък да бъде изолирана. Ние сме неразривно свъзрани и всеки който се опитва да ни раздели е на погрешен път”. Вестникът пише, че Ердоган е казал „Тези земи са напоени с кръвта на нашите герои и ветерани. Няма да позволим на никого да води операции в тези земи”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Сирия отправи ултиматом към дезертиралите от армията военнослужещи” предава, че компетентни лица от сирийската армия са отправили призив към военнослужещите и служителите от разузнаването, които се присъединиха към опозицията в град Ел Букамал, който в петък бе сцена на сблъсъци да оставят оръжие и да се предадат до 10 дни. Вестникът пише, че компетентните лица са предупредили, че ако военнослужещите не се предадат до 10 дни ще организират операция срещу града.

Вестник Радикал съобщава, че френският кораб „Онур Ел Караме” от международния хуманитарен флот за Газа, който успя да потегли на път от пристанището в Гърция въпреки наложената му забрана, не е успял да преодолее израелската флота. Вестникът пише, че израелсите командоси са се качили на борда на кораба в международни води на 40 мили разстояние от Газа без да се срещнат със съпротива и са отвели 17 от активистите в Израел за разпит.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Иран превзе 3 от лагерите на ПЕЖАК” отбелязва, че операцията на Иранската революционна гвардия срещу органичното продължение на терористичната организация ПКК-ПЕЖАК е навлязла в петия ден. Вестникът предава, че главният лагер на ПЕЖАК- Марян е бил превзет от иранските сили и че в рамките на операциите е загинал един и са били ранени двама гвардейци, а в зямана на това са били ликвидирани голям брой терористи на ПЕЖАК. Вестникът сочи, че Иран е разположил 5 хиляди военнослужещи на границата с Ирак и коментира, че Иран с операцията която води срещу ПЕЖАК в тези дни, в които САЩ дискутират календара за пълното си изтегляне от Ирак, се опитва да наложи натиск над САЩ и Ирак.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 20.07.2011

Новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 20.07.2011 07:56:55 UTC

Обновена 20.07.2011 07:56:55 UTC

....Престижният медиен орган на САЩ Bloomberg в новина озаглавена "Безредиците в Сирия са тест за регионалната силова роля на Турция" пише,че Арабската пролет е сближила още повече Турция и САЩ. В новината се сочи,че САЩ подкрепят дипломатическите инициативи на Турция за разрешаването на кризите в Бахрейн, Либия и Сирия.

...Германският вестник Nürnberger Nachrichten съобщава в новина под заглавието "Турция полага усилия за пътна карта за мир в Либия",че на международна среща в петък в Истанбул Турция ще търси международна подкрепа за оформяне на Пътна карта за установяване на мира в Либия.

...The Guardian използвайки по тази тема заглавието "Турция настоява за Либийска среща на високо равнище за поощряване на мирните преговори" пише,че в обстановката на нарастващото международно давление върху Муамер Кадафи да напусне властта, Турция предлага „Пътна карта" изградена върху политическо разрешение на либийската криза и постигането на примирие.

Двуетапният план на Турция предвижда спешно прекратяване на огъня, бързо и безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ под егидата на ООН и оттеглянето на правителствените сили от обсадените градове.

Според новината, външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е заявил,че искат да намерят разрешение за спиране на стълкновенията преди настъпването на месеца Рамазан на 1 август.Но според източници от НАТО , операциите не могат да бъдат прекратени поради свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

......Израелският вестник Haaretz съобщава под заглавието "Израел смята да се извини на Турция",възоснова на източници от израелското министерство на отбраната, че Израел възнамерява да се извини на Турция за кръвопролитното нападение на хуманитарната флотилия за Газа.

В новината се сочи,че едно внимателно извинение няма да даде възможност на турските власти да заведат дело срещу министерството на отбраната на Израел и ще прекрати проблема. Вестникът сочи,че отбранителните среди постепенено увеличават подкрепата си за разрешаването на кризата между Турция и Израел с цената на извинението на Израел към Турция.

.....Германският вестник Salzburger Nachrihten в своя новина озаглавена „ТРСК помага на Южен Кипър” съобщава, че след експлозията в електроцентрала в Южен Кипър ,ТРСК е започнала в неделя да подава по 80 мегавата електроенергия ежедневно за Южен Кипър,с което ще се преодолее до известна степен затруднението в електрозахранването им.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey