четвъртък, 14 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.07.2011

Новините в днешната турска преса

Изпратена 14.07.2011 08:00:46 UTC

Обновена 14.07.2011 08:00:46 UTC

...Вестник Хюрийет в новина озаглавена "Ако Кипърският въпрос не бъде разрешен,отношенията с ЕС ще се блокират" пише,че външният министър Ахмет Давутоглу е приел представителя на ЕС Стефан Фуле и е заявил,че ако Кипърският въпрос не бъде разрешен през следващата година отношенията между Турция и ЕС ще замръзнат".

Вестникът сочи, че Фуле е обещал да намери метод за разрешаване на визовия проблем и че съществено място в разговора е заел въпроса за ускоряване на отношенията Турция-ЕС и възстановяването на доверието на турската общественост към ЕС.В новината се отбелязват също така думите на Давутоглу,че ако през следващата година не бъде намерено разрешение за Кипърския въпрос не трябва да се очаква от Турция да признае мандатното председателство на Кипърската гръцка част.

...Вестник Хабертюрк в новина озаглавена "Нападение в чест на рождения ден в Мумбай"съобщава,че днес е рожденият ден на единственият заловен жив нападател от атентатите в Мумбай през 2008 година пакистанецът Мохамед Аджмал Емир Касаб. Индия обвинява базираната в Пакистан терористична група "Лашкар-е-тайба",която има връзки с Ел Кайде, за кървавите атентати преди три години.

Вестникът съобщава че три едновременни експлозии в различни райони на финансовата столица на Индия Мумбай са причинили смъртта на най-малко 17 души и са ранени 81.

----Вестник Милийет съобщава,че ако до 2 август в САЩ не бъде повишен дълговия лимит от 14.3 трилиона долара, лихвите ще се увеличат и пазарите ще изпаднат в нова криза.Според новината, президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно предаване е заявил,че ако Конгресът не повиши дълговия лимит, правителството ще преустанови инвестициите си в пенсионното осигуряване и че не дават гаранции за разплащанията след 3 август.

Същият вестник под заглавието "Предпочитан вариант на фалит в съседите"съобщава,че Гърция се готви да обяви фалита си. Очакващата нов спасителен пакет от ЕС Атина за да преодолее дълговата си криза, след появилата се дългова криза на Италия и разклащането на стабилността на Еврото е изпаднала в паника,че Брюксел няма да им окаже съответното внимание.

Гръцкият министър на икономиката Евенгелос Венизелос в изявленията си посочи ,че Гърция проучва варианта за частично неизплащане на дълговете си и дългосрочно разсрочване на останалата част, което по същество означава частичен фалит на страната.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey