събота, 30 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.07.2011 08:06:43 UTC

Обновена 30.07.2011 09:13:53 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Неждет Йозел бе назначен за временно изпълняващ длъжността началник на генерлания щаб” съобщава, че началникът на генерлания щаб армейски генерал Ъшък Кошанер, командващият военновъздушните сили армейски генерал Хасан Аксай, командващият сухопътните сили армейски генерал Ердал Джейляноглу и командващият военноморските сили армейски генерал Угур Йигит са поискали да бъдат пенсионирани. Вестникът отбелязва, че командващият Жандармерията армейски генерал Неждет Йозел е бил назначен за командващ сухопътните сили и за времено изпълняващ длъжността началник на генерлания щаб. Вестникът предава, че докладчикът на Турция в Европейския парламент Риа Омен Руитен е коментирала този развой на събитията по следния начин „Турция се превръща в по-демократична страна, където демократичните учреждения упражняват контрол над военните решения”.

Вестник Хюрриет съобщава, че усилията на председателят на Камрата на представителите към американския конгрес Джон Бонър за разрешаване на дълговата криза, в която се намират САЩ са били възпрепятствани поради възраженията на членовете на Републиканската партия.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „В Испания бяха насрочени предсрочни избори” отбелязва, че премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро е съобщил, че на 20ти ноември ще се проведат пресрочни парламентарни избори, които при нормални условия трябваше да се проведат през месец март 2012та година. Вестникът пише, че премиерът Сапатеро е казал „В период на тежка икономическа криза правителството изпълни своите задължения. Взехме решение за провеждането на предсрочни избори съблюдавайки общите интереси на страната”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Щетите са много големи: Може да предизвикат фалит” отбелязва, че щетите нанесени от експлозията в норвежката столица Осло са много големи и че според данните на Сюза на търговците в Осло експлозията е нанесла сериозни щети на 1000 магазина и ресторанта мноизнството, от които не са застраховани срещу спад на приходите. Вестникът акцентува, че председателят на съюза на търговците Гунар Ларсен е отбелязал, че редица ресторанти и магазини може да фалират.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Япония ще остави напълно ядрената енергия до 40 години” съобщава, че Япония е взела историческо решение. Вестникът пише, че премиерът на Япония Наото Кан е оповестил, че са взели решение за поетапното закриване на атомните електрически централи, които след земетресението и разрушителното цунами на 11ти март тази година се преврънха в сериозна опастност. Премиерът Наото Кан е казал, че планират да закрият всички атомни централи в страната до 2050та година.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey