сряда, 6 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.07.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.07.2011

Новините в турската преса

Изпратена 06.07.2011 10:07:45 UTC

Обновена 06.07.2011 10:07:45 UTC

Вестник Заман в новина озаглавена "Усилен либийски трафик в Анкара" съобщава,че външният министър Ахмет Давутоглу е изразил надеждата си да бъде постигната съгласуваност за политическо разрешение в Либия до заседанието на Контактната група за Либия в Истанбул.

В новината се сочи,че след посещението си в Бенгази Давутоглу е посрещнал важни гости като първият от тях е бил специалният представител за Либия на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, Абделиллах Ел Хатип.По късно Давутоглу е разговарял с лидера на либийската опозиция Махмут Джибрил и външния министър на ОАЕ шейх Абдулах Бин Зейд Нахян.Вестникът отбелязва че са били разисквани въпроси относно заседанието на контактната група за Либия,което ще се проведе в Истанбул през този месец.

В друга новина на вестник Заман се съобщава,че Холандски апелативен съд е постановил,че Холандия е отговорна за смъртта на босненски мюсюлмани при клането в Сребреница в Босна през 1995 г.

На холандски войски беше поверена „безопасната зона“ на ООН, когато през юли 1995 година босненските сърби я нарушиха и избиха 8000 босненски мюсюлмани.В решението на съда се отбелязва, че холандските войници под мандата на Миротворните сили на ООН не е трябвало да предават Сребреница на сръбския касапин Радко Младич.

Според решението на апелативния съд холандското правителство трябва да изплати компенсации на близките на загиналите босненци.

...В новина на икономическата страница на вестник Хюрийет се съобщава,че изкачвайки се 17 стълбички в класацията на конгресния туризъм Истанбул се е наредил на 7-мо място. Според данните на Международната асоциация за конгресна дейност (ICCA), през 1999 година в Истанбул са били проведени 23 конгреса, през 2009 година -80 ,а през 2010 година -109.

....В новина на вестник Радикал се съобщава,че Конституционният съд на Германия обсъжда дали помощите за финансово затруднените страни от еврозоната като Португалия Гърция и Ирландия отговарят на основния закон на страната и европейското законодателство.

Делото по въпроса за спасителните пакети бе отнесено до съда от Петер Гаувайлер, депутат от Християнсоциалния съюз и петима академици .Според тях спасителните пакети на ЕС и МВФ за тези три държави нарушават конституцията на Германия и трябва да бъдат възпрепятствани.

...Вестник Сабах пише,че постъпката на Истанбулския технически университет за участие в проекти на най- голямата лаборатория по атомна физика в света в Женева към Европейския съвет за ядрени изследвания /ЦЕРН/е била приета.

В новината се сочи,че Истанбулският технически университет ще бъде включен в един от четирите сложни научни експеримента на ЦЕРН и ще бъде подкрепян от Агенцията за атомна енергия на Турция.Вестникът отбелязва,че Истанбулския технически университет ще изплаща годишно по 150 хиляди долара на учените които ще работят в ЦЕРН.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 06.07.2011

Новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 06.07.2011 10:13:32 UTC

Обновена 06.07.2011 10:13:32 UTC

....Престижният германски вестник Дие Велт в уводна статия озаглавена "Суперстар на арабския свят"отправя похвали за Турция и премиера Р.Т.Ердоган. Вестникът сочи,че самочувствието на Турция е нарастнало значително благодарение на изживявания бум в обема на износа и положителното развитие на туризма.

Отбелязва се също така,че Анкара е забелязала и оценила промените в арабско-ислямския свят много преди останалите страни,че Турция е установила приятелски отношения със съседните страни и е постигнала съдружия в търговската областа,като същевременно са били отменени визите с редица държави.

Дие Велт подчертава,че премиерът Ердоган се издигнал на позицията на суперзвезда в региона от Мароко до Сирия и по време на 9 годишната си власт е успял да промени в съществена степен страната си. Германският вестник отбелязва,че посредством Турция страните от ЕС ще могат пряко да въздействат върху революционния процес в арабския свят. .

....Независимият новинарски портал Юръп-Онлайн в една своя новина съобщава,че Германия и Турция са предприели съвместни усилия за търсене на разрешение за мирното протичане на процеса на радикални промени в арабския свят. Новината сочи,че Берлин се придържа към становището ,Турция да поеме ролята на мост в протичащия процес като паралелно с това външният министър Гуидо Вестервеле изтъква необходимостта от справедливото протичане на преговорите относно пълноправното членство на Турция в ЕС.

В статията се акцентува ,че на етапа на оказването на подкрепа за процеса на реформи в Арабския свят Германия желае провеждане на сътрудничество с Турция.В тази връзка на срещата с външния министър Ахмет Давутоглу в петък германския външен министър Вестервеле е заявил,че Турция заема статут на ключова страна със стратегическо важно значение в разрешаването на регионалните проблеми.

....Австрийският вестник Виртщафтсблат отделя място на думите на търговския аташе на Австрия в Анкара Константин Бекос,който е заявил,че за австрийската икономика Турция категорично е една от интересните и динамични пазари и е привлякъл вниманието,че редом с младото население Турция непрекъснато повишава жизнените си стандарти.

ТРТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey