петък, 29 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.07.2011 12:16:52 UTC

Обновена 29.07.2011 12:16:52 UTC

Вестник Хюрриет предава, че вчера Организацията за ислямско сътрудничество е организирала донорска конференция за Сомалия с участието на представителите на хуманитарните организации на ислямските страни. Вестникът отбелязва, че в речта си на заседанието генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледдин Ихсаноглу е посочил, че са се събрали за да намерят разрешение на хуманитарната трагедия в Сомалия, която е достигнала много тежко измерение и е казал дословно „Трябва да съберем големи помощи за да сложим край на бедствения глад в Източна Африка и Сомалия засегнал над 3 милиона души, 30 % от които са деца”.

Вестник Йени Шафак съобщава за помощната кампания за Африка започната от Дирекцията по вероизповеданията на Турция. Вестникът пише, че в изявление по въпроса директорът на Дирекцията по вероизповеданията Мехмет Гьормез е казал „Започнахме тази кампания за да издигнем мостове на приятелството поделяйки всички блага, с които разполагаме в името на единството и сплотеността на човечеството”.

Вестник Стар съобщава, че е добило конкретност, че турската девойка Гизем Доган е сред 68те жертви на нападението срещу младежкия лагер на остров Ютьоя в Норвегия. Вестникът отбелязва, че посланикът на Турция в Осло Хаяти Гювен е направил изявление, че тленните останки на Гизем са били установени в резултат на аутопсия.

В новината със заглавие „Промени Европа” вестник Миллиет съобщава, че жестоките нападения осъществени от крайния националист Андерс Брейвик в Норвегия са променили гледната точка на ЕС, който до днес се бе съсредоточил върху ислямистките терористични организации. Вестникът отбелязва, че Европол е взел решение да следи от близо крайно десните организации. Вестникът пише, че на заседанието, в което са взели участие специалисти по въпросите на тероризма от страните от ЕС и компетентните лица на Норвегия е било взето решение по въпроса.

Вестник Сабах предава, че през второто тримесечие на 2011 година приходите от туристическия сектор на Турция са достигнали 5 милиарда и 327 милиона долара, което е ръст от 17,8 % в сравнение със същия период на миналата година. Вестникът пише, че близо 85 % от приходите в сектора са от чуждестранните туристи, а останалите 15 % са от турските туристи.

Вестник Ватан съобщава, че на Европейските младежки олимпийски игри в Трабзон турският младежки баскетболен отбор е победил противника си Сърбия, с което се е класирал за финала.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че снощи турският футболен отбор Галатасарай е победил английския Ливърпул с резултат 3 на 0, а Бурсаспор е победил Гомели с 2 на 1 в среща от Лига Европа.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey