неделя, 31 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 31.07.2011 09:49:29 UTC

Обновена 31.07.2011 09:49:29 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турция отпусна финансова помощ за преходния национален съвет на Либия” съобщава, че преходният национален съвет на Либия е оповестил, че е получил финансовата помощ от 200 милиона долара отпусната от Турция. Вестникът отбелязва, че членът на преходния национален съвет на Либия Али Тархуни е казал, че изпратената финансова помощ ще бъде изразходвана главно за храна и гориво.

Вестник Радикал пише, че след компетентните лица на САЩ и генерланият секретар на ООН Бан Ки Мун е посъветвал министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак да нормализират отношенията с Турция, които бяха обтегнати след кървавата операция срещу кораба „Мави Мармара”. Вестникът пише, че в изявлението направено след срещата между Бан Ки Мун и израелския министър на отбраната Ехуд Барак в Ню Йорк е били посочено, че генерланият секретар е поощрил усилията за нормализирането на отношенията между Турция и Израел.

В новината със заглавие „Турците наложиха отпечатък над олимпиадата по математика” вестник Хабер Тюрк предава, че на 52рата Олимпиада по математика в столицата на Холандия- Амстердам, екипът на Турция е получил 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Вестникът отбелязва, че турският екип получавайки общо 159 точки се е наредил сред най-успешните в сферата на математиката страни, а именно Китай, САЩ, Сингапур, Русия и Тайланд.

Вестник Стар в новината със заглавие „Изненадващи гости в Сараево” съобщава, че 17тият Филмов фестивал в Сараево, който бе започнат през 1995та година за да бъдат заличени следите на войната в Босна, е бил закрит с грандиозна церемония. Вестникът пише, че на церемонията по закриването на фестивала в рамките, на кайто бяха прожектирани 220 филма от 44 страни са участвали и холувидската двойка Анджелина Джоули и Брат Пит.

Вестник Заман съобщва, че двата футболни отбора- английския Манчестър Юнайтед и испанския Барселона, чиито спонсор са Турските авиолинии се намират в САЩ за приятелска среща. Вестникът пише, че купата на победителя ще бъде връчена от рекламното лице на Турските авилонии баскетболистът Коби Брайън.

Вестник Йени Шафак съобщава, че са станали ясни противниците на Турция в елиминационната група за Световното първенство през 2014 година в Бразилия. Вестникът предава, че противниците на турският национален отбро по футбол, който ще играе в група Д са Холнадия, Унгария, Румъния, Естония и Андора.

РГТ / turkish mass media

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Portal Turkey